Maxbimmer BMW Klub Wrocław Maxbimmer BMW Klub - Forum
Samochody BMW serii 1, serii 2, serii 3, serii 5,serii 6 serii 7 e-30 e-36 e-46 e90 x-3 x-5 z-3 z-4 i inne...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  Regulamin forumRegulamin  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumGaleria BMW  Chat

Uwaga! To stara wersja forum.
Działa w trybie tylko do odczytu.
Na nowe forum zapraszamy tutaj:
Forum BMW

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: Moderator
19 Wrzesień 06, 18:56
Automat czy Manual
Autor Wiadomość
Pawel 
SED

Wysłany: 4 Styczeń 06, 10:37   Automat czy Manual

Mam pytanie dotyczące skrzyni biegów:
Czy to prawda że np w Niemczech BMW E39 3.0D z ręczną skrzynią są traktowane jak auta nie doposażone czyli wybrakowane?

Mam okazję kupić E39 Model 2000 z "ręczną skrzynią" z 99/00 roku (czarna, nowe xenony i zderzak z okrągłymi halogenami jak w modelach z 2001 roku, czujnik parkowania skóry itp). Cena za niego to 42 tys zł, i druga oferta to także E39 z 99 roku roku z "steptronikiem" (stare xenony i stary zderzak ze starymi halogenami, skóry bez czujnika parkowania ale poza tym pełna opcja itp) cena za niego 40 tys zł.
....co warto lepiej kupić?. Zamierzam w 90 % auto explatować w mieście..
czy ze skrzynią manualną lepiej się jeździ i auto mniej pali i ma lepsze przespieszenie?
czy może takie duże auto jak E39 3.0D lepiej mieć z automatem bo jest wygodniej?
czym lepiej się jeździ?
czy miał ktoś do czynienia z ręczną skrzynią?
dzięki za rady
pozdrawiam
paweł

Kosa 
Klubowicz

Mój samochód:: było:E30 318iA E30 320i Jest: E34 525iAT, E30 323i
Wysłany: 4 Styczeń 06, 10:56   

Ja u siebie w E30 automat traktuje jako dodatkowe wyposażenie na +

po mieście się jeździ rewelacyjnie szczególnie po wrocławiu ;)

pozdro

Tomek_79 

Mój samochód:: BMW 318i e36 M43
Wysłany: 4 Styczeń 06, 11:11   

Witam.

Nigdy nie słyszałem o tym, że by ktoś mówił, że e39 3.0D z manualną skrzynią było wybrakowane, więc się do tego nie ustosunkuję.

To prawda, że ze skrzynią manualną auto mniej pali i ma lepszego kopa, bo to ty decydujesz kiedy odpuścić sprzęgło a nie komputer.
Napewno automat jest wygodniejszy, bo nie trzeba wachlować biegami jak stoi się w korku. Ale np. ja wole zmieniać biegi ręcznie :) .
Na pytanie czym lepiej sie jeździ, proponuję, że byś odpowiedział sobie sam, umawiając się na próbną jazdę ze sprzedającymi. Wtedy sam ocenisz które autko bardziej Ci odpowiada.
Weź pod uwagę jezcze jedną rzecz. Zapewne w przyszłości bedziesz chciał sprzedać to autko, a za samochód z wiekszym wypasem dostaniesz więcej pieniędzy.

Mk-rally 
No Risk No Fun !!!

Mój samochód:: BMW 316i
Wysłany: 4 Styczeń 06, 11:50   

ja mam manual i nie narzekam a co do automatu to roznie bywa :) ja np bym musial dlugo sie oswajac raz wsiadłem w automat i pomyliłem hamulec ze sprzeglem i prawie pocalowalem szybke :) :mrgreen:

Bob 

Mój samochód:: Passat B5 TDI
Wysłany: 4 Styczeń 06, 15:54   

przy tym motorze 3.0 nie bedize aż takiej strasznej róznicy w przyspieszeniu chyba.
Ja wziąłbym automata, zawsze mozesz w nim zmieniac biegi ręcznie (steptronic)
Z tego co mi wiadomo to wiecej osób szuka bmw z automatami. Pozatym BMW
mają "mądre" automaty lepsze niz w Audi wg. mnie.

Jezdziłem E39 2.8 na automacie, ona z 3.0d ma podobne osiagi chyba i tragedii nie było :wink:

Dlatego brałbym automat 8)

Enzo 
335i E30 D-Project

Mój samochód:: 335i
Wysłany: 4 Styczeń 06, 17:40   

Jesli auto bedziesz uzytkwoac w meiscie to polecam AT.
jesli lubisz ostra ajzde polecam MT

Boeing732 
Witamy na pokładzie

Mój samochód:: 732iAe23-323ie21
Wysłany: 4 Styczeń 06, 19:01   

Polecam automat obecnie mam mozliwosc poruszania sie po miescie i na trasie nowym AUDI A6. 2004r. z 3,0 TDI tiptronikiem rewelacja ma 225KM i po ostatnio po zmianie Softu u Wojtanowicza auto jeszczelepiej przyspiesza, jak dlamnie to mogłbym juz zawsze jezdzic automatem.

MARCO 
marco

Mój samochód:: E-39 2,5 TDS
Wysłany: 5 Styczeń 06, 14:24   

ja mam automatwa swojej beci i nie zamienilbym nan nic!! Zawsze bylem na nie dla automata ale jak pojeździsz to sam sie przekonasz że nie mam nic lepsazego! Pozdrawiam:)

MARCO 
marco

Mój samochód:: E-39 2,5 TDS
Wysłany: 5 Styczeń 06, 14:24   

ja mam automatwa swojej beci i nie zamienilbym nan nic!! Zawsze bylem na nie dla automata ale jak pojeździsz to sam sie przekonasz że nie mam nic lepsazego! Pozdrawiam:)

Dexter Lublin 

Mój samochód:: 525i automat `90(pomyłka`89) E34
Wysłany: 5 Styczeń 06, 17:55   

bmw_beer W tej chwili nie bardzo mam czas żeby się "wymądrzać", więc krótko: moja-E34,1990,525i AUTOMAT !!!, bez gazu, jeżdżę nią 8 czy 9 rok, po 25 latach jazdy z manualem - i nie mam zamiaru zmieniać na nic innego. Ew. po resztę wrażeń zapraszam za pośrednictwem postman`a dexter0505@wp.pl (tak na forum, trzeba by było zbyt mocno się rozpisywać), a na pytanie czy AT, czy manual, nie spodzewaj się od nikogo jednoznacznej odpowiedzi. Decyzję będziesz musiał podjąć sam, najlepiej po zebraniu opinii użytkowników, na zasadzie "jak babcia uważa".
Pozdrawiam !

Dexter Lublin 

Wysłany: 6 Styczeń 06, 00:54   

bmw_beer
Jezszcze raz ja na szybko, a co nagle to po.... - nie przeczytałem dokładnie wcześniejszych opinii...
Zwracam Ci uwagę, że są mniej więcej jednoznaczne - oczywiście niczego tym nie sugeruję (jak babcia uważa...). Ale szczerze mówiąc, to w rozmowach z moimi znajomymi nie spotkałem się z deklaracją żeby ktoś, kto zakosztował jazdy z AT (a szczególnie BMW), chciałby zmienić sobie skrzynię na manualną.
Tylko jeden warunek (przynajmniej wynikający z moich doświadczeń): motor musi być ciut mocniejszy niż dla manuala, np. do 5 z 2,0 L motorem - manual, a jeśli AT do 5, to przynajmniej 2,5 L (jak u mnie - dobrane jest "jak w pysk"), a wtedy oczywiście w zależności od sposobu jazdy, wcale nie musi ci więcej palić, a przynajmniej dużo więcej.
Zresztą (też z doświadczenia) z AT w zasadzie trzeba się od początku nauczyć jeździć, trzeba zmienić i sposób i styl, wtedy powinno być OK, i nawet ze spalania powinieneś być zadowolony.
Ciekawostka, co prawda dotyczy 3, no i weź trochę poprawkę "na wiatr" - wg. fabrycznej instrukcji, 3 z 2,0 L motorem, w pewnych przedziałach prędkości (nie generalnie) pali o 0,2-0,3 mniej niż manual (o ile oczywiście wierzyć fabryce).
Pozdrawiam! bmw_beer

Dexter Lublin 

Wysłany: 6 Styczeń 06, 01:13   

bmw_beer
Chyba skleroza. Zapomniałem dopisać. Looknij na chyba 4 stronę z forum, tam też znajdziesz temat o automacie.

Odpowiedz do tematu