Maxbimmer BMW Klub Wrocław Maxbimmer BMW Klub - Forum
Samochody BMW serii 1, serii 2, serii 3, serii 5,serii 6 serii 7 e-30 e-36 e-46 e90 x-3 x-5 z-3 z-4 i inne...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  Regulamin forumRegulamin  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumGaleria BMW  Chat

Uwaga! To stara wersja forum.
Działa w trybie tylko do odczytu.
Na nowe forum zapraszamy tutaj:
Forum BMW

Poprzedni temat :: Następny temat
Co sprawdzic w silniku M50?
Autor Wiadomość
Importer 

Mój samochód:: E-34 525 TDS, E-36 320i
Wysłany: 9 Listopad 09, 23:18   Co sprawdzic w silniku M50?

Przy okazji wymiany uszczelki pod glowica w e-36 M50, bez Vanos chcialbym sprawdzic co sie da, zeby potem nie bylo niespodzianek i nie trzeba bylo rozkrecac pol samochodu. Bede wdziedzny za rady, co i jak sprawdzic.

Dziki 
Klubowicz
Piter

Mój samochód:: Bmw 520i 24V
Wysłany: 9 Listopad 09, 23:32   

Zobacz w jakim stanie są denka tłoków,zawory,gniazda zaworowe.
Bez zastanawiania odrazu wymień komplet uszczelniaczy zaworowych.
Jeśli mierzyłeś ciśnienie sprężania przed ściąganiem głowicy to jeśli jest niezadowalające i świadczące o zużyciu pierscieni to będzie to dobry moment na ich wymianę.No i oczywiście komplet uszczelek.

Oczyść pokrywę zaworów ze szlamu i obejrzyj wałki rozrządu zwłaszcza krzywki.

Importer 

Wysłany: 10 Listopad 09, 00:09   

Dziekuje za blyskawiczna odpowiedz <bmw_2>
Cisnienie mierzylem jest ok, na zimnym silniku 14-14,5 bara, tylko 4-ty cylinder 12, ale mysle,ze to wlasnie na nim jest uszkodzona uszczelka. Glowice oddaje do sprawdzenia na szczelnosc i do planowania, powiem, zeby wymienili uszczelniacze.
Krzywki nie wygladaja na zbytnio wytarte, ale gdyby ktos posiadal dopuszczalne rozmiary to prosba o podanie ich.

Dziki 
Klubowicz
Piter

Mój samochód:: Bmw 520i 24V
Wysłany: 10 Listopad 09, 00:39   

A dlaczego postanowiłeś wymieniać uszczelkę?Tylko na podstawie ciśnienia na 4tym cylindrze?czy miałeś też inne objawy?
12barów to ciśnienie całkiem ok.Już raczej 14,5 bara na pozostałych cylindrach to objaw uszkodzenia uszczelniaczy zaworowych.
Niemniej do wymiany ich bez kombinacji trzeba zdjąć głowicę i uszczelka i tak będzie do wymiany.
Pamiętaj też o nowych śrubach głowicy(14sz)

Importer 

Wysłany: 10 Listopad 09, 16:13   

Byly wszystkie objawy uszkodzonej uszczelki- grzal sie i po nagrzaniu bialy dym z rury. W czwartek zawioze glowice do sprawdzenia. Moze do konca tygodnia wyrobie sie ze zlozeniem. Za duze cisnienie to objaw uszkodzenia uszczelniaczy?

[ Dodano: 11 Listopad 09, 09:47 ]
Czy przed zdjeciem glowicy moge wymontowac walki rozrzadu czy musze ja zdjac razem z walkami?

Glowice zdjalem razem z walkami, ale gosc w szlifierni mowil, ze mozna najpierw zdjac walki. Sprawdzili na szczelnosc- jest OK. Miala nierownosc 0,06mm i podobno miescilo sie w normie, ale "dla spokojnosci" kazalem zeszlifowac. <bmw_1>
Ostatnio zmieniony przez Importer 29 Listopad 09, 19:26, w całości zmieniany 1 raz  

Odpowiedz do tematu