szulik4
Mój samochód:: E30 325e ... E36 320i Coupe
Wysłany: 30 Listopad 09, 21:11 dużo pali i niejedzie
Witam od jakiegoś czasu moja furka e36 m50b20 coś zaczeła zamulać i dużo palić. Opisze objawy może ktoś z was mi pomoze. rano jak zapalam autko i silnik jest zimny wszystko jest ok ładnie zapala obroty też wporządku NIC NIEFALUJE. Ruszam wszystko ok, silnik ma kopa jak potrzeba i ładnie sie odpycha ale tylko przez jakies kilka minut jak przejade 1-2 kilometry temperatura dochodzi do pierwszej kreski i tu sie zaczynają problemy. Autko praktycznie niereaguje na wcisnięcie gazu, zamula i potrafi strzelać w filtr powietrza. Gdy pulsacyjnie wciskam gaz to łapie pewien moment i wtedy przyśpiesza jakby mieszanka sie wzbogacała, Dodam jeszcze że dużo mi teraz pali a wcale niejedzie. podmieniałem przepływke ale niewiem czy była sprawna (podobno tak) i nic sie niezmieniło. Typowałem jeszcze czujnik temp silnika ale jeszcze go niesprawdzalem.
Moim zdaniem to sonda lambda , na poczatku jest ok bo silnik pracuje powiedzmy
na "ssaniu" , zawsze mieszanka jest bogatsza a skoro piszesz ze dzieje sie to po 1-2km
to tym bardziej wyglada to na sonde bo wtedy to ona przejmuje dobór mieszanki
Nem
Mój samochód:: e36 325i Sedan
Wysłany: 12 Grudzień 09, 22:49
co do tego spalania to obstawiam 90% na lambde, z wlasnego doswiadczenia gdy zalalem sierre pod korek i na baku zrobilem 300km ... spalanie bylo w okolicach 22 litrow przy 2litrowym silniku. najlepiej jak by ci ktos sprawdzil czy dziala lambda w ramach testu mozesz sprobowac ja odlaczyc calkowicie i zobaczyc co siie bedzie dzialo
ale co do strzalow to ci niepomoge
_________________ Nie sztuka zabić muchę na przedniej szybie, sztuka jest zabić muchę na bocznej szybie !!
Gdyby Bog wolal naped na przod chodzilibysmy na rekach.
Ostatnio zmieniony przez Nem 12 Grudzień 09, 22:50, w całości zmieniany 1 raz
szulik4
Mój samochód:: E30 325e ... E36 320i Coupe
Wysłany: 13 Grudzień 09, 14:28
sprawdzałem wszystkie węże od krokowca, jeden był pęknięty,naprawiłem i jakby troche sie polepszyło ale to jeszcze nie to. Bez komputera chyba sie nieobejdzie. Ja też stawiam na sonde lambda. U mnie w mieścinie podłączenie pod kompa kosztuje 110zł i chyba też podjade bo szkoda czasu siedzieć w garażu godzinami i nic niezrobić. Importer, jak podjedziesz na kompa to napisz jak po diagnozie
Mój samochód:: było e30 2.0i teraz jest e38 4.0i
Wiek: 26 Dołączył: 06 Maj 2007 Posty: 345 Skąd: czechowice dziedzice
Wysłany: 13 Grudzień 09, 16:35
...tak tylko nawiąze do tematu podpięcia pod komputer poruszonego w poscie...to straszne zdzierstwo 110zł!?!?!? jakaś paranoja a czasami ten komputer jest bardzo potrzebny...diagnoza + kasowanie błędów + kasowanie inspekcji zapłaciłem 30 zł!
_________________ Siódemka jest jak kobieta, potrafi być jędzą :-)
Ja proponowalbym wymienic. Jutro jade na komputer i dam znac co wyszlo. Ja place za to 50 zl. Bede pisal na tym temacie, ktory podalem, bo nie chce pisac na dwoch tematach.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum