Maxbimmer BMW Klub Wrocław Maxbimmer BMW Klub - Forum
Samochody BMW serii 1, serii 2, serii 3, serii 5,serii 6 serii 7 e-30 e-36 e-46 e90 x-3 x-5 z-3 z-4 i inne...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  Regulamin forumRegulamin  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumGaleria BMW  Chat

Uwaga! To stara wersja forum.
Działa w trybie tylko do odczytu.
Na nowe forum zapraszamy tutaj:
Forum BMW

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: Moderator
20 Wrzesień 06, 23:55
e-39 2,5 tds
Autor Wiadomość
MARCO 
marco

Mój samochód:: E-39 2,5 TDS
Wysłany: 30 Grudzień 05, 09:34   e-39 2,5 tds

JESTEM ZDRUZGOTANY:(

mam problem z odpaleniem mojego autka. nie wiem co sie dzieje ale rano pali jak jakis grat tzn. przez kilka obrotów rozrusznikiem silnika jest oki ale po chwili odzywają sie jakies trzeaski z okilicy rozrusznika i jakby bendikc albo coś. Jak juz uda sie uruchomic co wyglada jakby "slimak sie ciągnol" jest ok wejdzie na obroty i chodzi jak lalunia. Pali śmiga nawet niezajęknie wszystko najlepiej. A ranki tragedia. Nadmieniam że jakiś 1500 km wymienilem swiece zaroaw akumulatr igla nie wiem co moze być no chyba że rozrusznik jak zimny takie jaja robi. Pomocy!!!

Tomek_79 

Mój samochód:: BMW 318i e36 M43
Wysłany: 30 Grudzień 05, 10:37   

Witam. To rzeczywiście może być wina rozrusznika i to nie koniecznie musi być bendiks.
Ale jeśli auto kręci zbyt długo, zanim zaskoczy, to sprawdź czy do wszystkich świec żarowych dochodzi prąd.

MARCO 
marco

Wysłany: 30 Grudzień 05, 11:31   

Prąd na swiece idzie bo sprawdzalem. Tylko nie lapie dlaczego rano jest do bani a pozniej wszystko smiga jak taala. Zastanawia mnie to i to bardzo... Mysle ze to moze byc wina rozrusznika ale czy znow mam wymienic caly czy moze to tylko w nim coć?? Pozdrawiam MARCO:)

maltarn 
Przyjaciel Klubu
... młody ...

Mój samochód:: będzie to BMW
Wysłany: 30 Grudzień 05, 11:50   

niezbyt sie na tym znam, ale może jakiś brud sie dostał :?: albo elektormagnes do kitu :?: albo pojedź do jakiegoś speca od elektryki, bo cały rozrusznik to jednak tani nie jest, a pewnie to tylko jakaś część :?: <bmw>

Tomek_79 

Wysłany: 30 Grudzień 05, 13:33   

MARCO napisał/a:
Tylko nie lapie dlaczego rano jest do bani a pozniej wszystko smiga jak taala.

Rano jest mu trudniej zaskoczyć, bo silnik jest zimny , olej gęstszy a poza tym jak silnik nie pracuje, to olej ścieka z pewnych fragnemtów układu olejowego.
To wszystko sprawia, że silnik który postoi kilka godzin bez uruchamiania, ma do pokonania większe opory tarcia niż silnik odpalany co 3 - 4 godziny.

Co do rozrusznika, to odradzam jego wymianę na nowy a proponuję własnoręczne wykręcenie i oddanie go do firmy która zajmuje się naprawą takich rzeczy. Naogół firmy takie są w stanie naprawić każdą usterkę.

Odradzam tez kupowanie rozrusznika uzywanego gdzieś ze złomowiska, bo nigdy nie ma pewności, że środku wszystko jest ok. Taki rozrusznik może mieć powyrabiane tulejki albo walnięty bendiks

Bob 

Mój samochód:: Passat B5 TDI
Wysłany: 30 Grudzień 05, 18:00   

a slizga ci sie ten rozrusznik?
Jak juz bedziesz zmienial to weź ten co masz ze sobą, żebys nie mial niespodzianki. Ja jak u siebie wymieniałem to lekko sie zdziwiłem bo do danego modelu, rocznika były 4rodzaje rozruszników.

MARCO 
marco

Wysłany: 2 Styczeń 06, 07:59   

Z tego co ustalono to ne rozrusznik tylko pompa wtryskowa i terz to dopiero jestem zaamany nie mam pojęcia co teraz ????!!!!!!!! Dzieki za wazą troskę!! Pozdrawiam wszystkich a jakbyście mieli jakieś informacjie na temat popmy wtryskowej to zapraszam. Chodzi mi o serwis np regeneracja lub wymiana itp.

MARCO

NiCKOS 

Mój samochód:: BMW E36 316 M43
Wysłany: 3 Styczeń 06, 12:57   

myśle że na ten temat moze się wypowiedzieć nasz elektryk Piotr

Tomek_79 

Wysłany: 3 Styczeń 06, 14:23   

Myślę, że najlepiej będzie oddać pompę do regeneracji i niech ci co będą ją regenerowali wypowiedzą się na temat opłacalności naprawy.

Brat ma golfa 2 1,6D i pewnego razu zatarła mu się sekcja w pompie. Kupił 2 używane pompy i żadna nie była 100% sprawna. Na szczęście gość który regenerował pompę złożył z tych 3 jedną dobrą :)

Piotr 
Klubowicz
Master of users

Mój samochód:: E30 323 '84
Wysłany: 4 Styczeń 06, 07:51   

NiCKOS napisał/a:
myśle że na ten temat moze się wypowiedzieć nasz elektryk Piotr

eee coś pomerdałeś - nie elektryk tylko elektronik, i nie odaut tylko RTV i AGD,
a poza tym wszystko się zgadza , heheh <bmw_3>

a tds to dla mnie kosmos :evil:

MARCO 
marco

Wysłany: 5 Styczeń 06, 14:14   

no i juz mam auto:) Wszystko śmiga tylko w kieszeni lżej:) Pozdrawiam !!

Kosa 
Klubowicz

Mój samochód:: było:E30 318iA E30 320i Jest: E34 525iAT, E30 323i
Wysłany: 5 Styczeń 06, 14:16   

mam nadzieje że wpadniesz nią na spota :) <bmw_1> <bmw_2> <bmw_3>

Pozdro

MARCO 
marco

Wysłany: 5 Styczeń 06, 14:43   

mam nadzieje że bedzie okazja:) Pozdrawiam wszystkich posiadaczy tego pieknego auta:)

Odpowiedz do tematu