Maxbimmer BMW Klub Wrocław Maxbimmer BMW Klub - Forum
Samochody BMW serii 1, serii 2, serii 3, serii 5,serii 6 serii 7 e-30 e-36 e-46 e90 x-3 x-5 z-3 z-4 i inne...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  Regulamin forumRegulamin  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumGaleria BMW  Chat

Uwaga! To stara wersja forum.
Działa w trybie tylko do odczytu.
Na nowe forum zapraszamy tutaj:
Forum BMW

Poprzedni temat :: Następny temat
[e36] jak wyjac filtr oleju z 2.0 b. 97 r.
Autor Wiadomość
8507tomek 
Tomek

Mój samochód:: BMW E36 325 TD
Wysłany: 30 Październik 09, 17:14   [e36] jak wyjac filtr oleju z 2.0 b. 97 r.

mam problem z wyjeciem filtra odkrecilem ta oslone plastikowa i filtr jas juz widac ale nie mozna go wyjac jest jakas blokada jak ja zdjac zeby wyszedl?

Dziki 
Klubowicz
Piter

Mój samochód:: Bmw 520i 24V
Wysłany: 30 Październik 09, 17:55   

To silnik M52B20 jak dobrze rozumiem:)
Uściślij czy widzisz juz wkład filtra po zdjęciu okrągłego dekla obudowy filtra czy widzisz obudowę z deklem.
Na środku dekla jest śruba 13tka(odkręć do końca i wyciągnij-jest dość długa)Zdejmij dekiel razem z oringiem,widać wtedy gorną część wkładu filtra.Pociągając go do góry powinien zejść bez większych problemów.Na dole osadzony jest na takim malutkim niskim kołnierzu-nigdy nie mialem z tym problemu.Jak zakładasz nowy to gumką ktora wystaje na obwodzie otworu centralnego wkładu filtra celujesz by ładnie oparł sie na dnie i nie ma kłopotu bo wewnątrz jakby z dna wystaje rurka ktora wchodzi do odworka we wkładzie filtra i centruje go przy okkazji ale i tak dopiero dokręcanie śruby na deklu powoduje dobre dociśnięcie wkładu filtra.
Może go zassało troche na tej gumce i kołnierzu ale nie powinno go aż tak złapać żebys jednym palcem nie mogł go wyciągnąć.
Chyba,że ktoś wcześniej założył wkład nie od tego modelu silnika i na siłę nasunął go na tą rurkę to faktycznie może być kłopot z wyjęciem ale to tylko gdybanie.
Ostatnio zmieniony przez Dziki 30 Październik 09, 18:10, w całości zmieniany 1 raz  

mat 
Przyjaciel Klubu

Mój samochód:: m50tub25 e34touring
Wysłany: 2 Listopad 09, 10:18   

heh doskonale rozumiem ten ból. ja zrobiłem tak wziąłem kawał rury i zrobiłem dźwignię na kluczu bo inaczej nie chciał puścić.

Odpowiedz do tematu