witam! chciałem skorzystac z okazji ze alumki leżą w garażu i je jakos odnowic ale bardzo nie wiem jak! umyłem je porządnie no i co dalej?? od zewnatrz wygladaja ładnie i mysle ze jakaś pasta i było by ok ale strona wewnetrzna ma sporo takich czarnych kropek od klockow i asfaldu! i moje pytanie jak sie tego pozbyc ?próbowałem sasta lekko snierna i jest lepiej ale do konca nie daje rady tego usunąć!moze jakaś lepsza paste trzeba kupic no i te przebarwienia. prosze was o jakieś podpowiedzi! z gory dzieki to sa takie felgi
Na alledrogo widziałem kiedyś taki płyn co ładnie doczyszcza fele z błota,smoły,i pyłu z klockow.
Pokazana była fota właśnie wewnętrznej strony felgi i dawało radę.
Możesz spróbować koncentratem stężonym do karchera ale nie wiem jak to wpłynie na lakier.
_________________ Szczęście:dobre konto w banku,dobry kucharz i dobre trawienie:-)
Nie wiem jak ślady po klockach ale smołę najlepiej usunąć zwykłym rozpuszczalnikiem, on nie uszkadza lakieru, miałem takie ślady na zderzakach i dało rade bez problemu wiec może spróbuj to koszt ok 2pln
Są specjalne preparaty do odtłuszczania felg aluminiowych, które rozpylasz na felgę, czekasz kilka minut i można spłukać wodą. Mi znajomy z warsztatu przyniósł kiedyś w słoiku, dlatego nie podam nazwy, bo nie wiem. Ale muszę powiedzieć, że daje radę.
Mój samochód:: BMW E36 325i
Wiek: 26 Dołączył: 08 Sty 2009 Posty: 120 Skąd: Kobyla Góra
Wysłany: 12 Grudzień 09, 19:03
Go Gone, dostępny w sklepach z farbami, buteleczka 200ml kosztuje ponad 20zł, ale nadaje się do usuwania kleju, opiłków klocków hamulcowych itp
Recepturka nie ma wpływu na lakier, można stosować bezpośrednio na karoserii.
Pozdrawiam!
Kamil,zacznij od sposobow najtanszych (oprocz rozpuszczalnika).
Proponuje Ci kupic taka kupe jak pasta TEMPO.
Smole i asfalt tym zetrzesz.Tylko musisz dobrze wcierac.
Wiem to z doswiadczenia,bo robilem ta pasta prawie cala kabine od Scani i po smole o dziwo ani sladu.Nie zebym ja zachwalal ale do felg powinna sie nadac.
Chociaz najpierw sprobuj z tym rozpuszczalnikiem.
Tak ona jest lekko scierna i kupisz ja na kazdej stacji benzynowej.
Ale sprobuj najpierw z tym rozpuszczalnikiem,zeby nie popadac w niepotrzebne koszty.
Mój samochód:: Bmw e36 320i vanos
Wysłany: 13 Grudzień 09, 16:31
po obiedzie skoczyłem na stacje benzynowa kupiłem paste tempo, okazało sie że w szafce w garażu mam jeszcze benzyne ekstrakcyjna przetarłem nia felge i rzeczywiście wiekszosć tych czarnych kropek znikła. i zaczołem działać pasta tempo... efekt jest taki
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum