Maxbimmer BMW Klub Wrocław Maxbimmer BMW Klub - Forum
Samochody BMW serii 1, serii 2, serii 3, serii 5,serii 6 serii 7 e-30 e-36 e-46 e90 x-3 x-5 z-3 z-4 i inne...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  Regulamin forumRegulamin  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumGaleria BMW  Chat

Uwaga! To stara wersja forum.
Działa w trybie tylko do odczytu.
Na nowe forum zapraszamy tutaj:
Forum BMW

Poprzedni temat :: Następny temat
OBC w e36
Autor Wiadomość
Pecet 
Pecet

Mój samochód:: BMW E36 325i
Wysłany: 11 Listopad 09, 16:50   OBC w e36

Witam!
Chciałem zaczerpnąć informacji nt komputera pokładowego w BMW e36.
Auto jest z 1992r. w miejscu komputera jest zegar analogowy, pytanie: czy da się w jakiś przyzwoity sposób zamontować pełne OBC w jego miejsce ?

Cena samego obc oscyluje w granicach 400-600 złotych, jaka może być kwota za założenie tego elementu, może jakiś warsztat polecicie ?

Pozdrawiam!
<bmw_2>

Tomaszeks_88 

Mój samochód:: BMW E30 1.8i
Wysłany: 11 Listopad 09, 17:10   

najwiekszy problem jest w tym ze trzeba ciagnac cala wiozke elektryczna po aucie... ale dla mnie jest to przynajmniej dziwne ze E36 2.5i niema OBC. Wiekszosc E30 powyzej 2.0i mialy OBC... ja bym na twoim miejscu sprawdzil czy nie miales kiedys OBC i ktos wymontowal a przewody zostaly....

Dziki 
Klubowicz
Piter

Mój samochód:: Bmw 520i 24V
Wysłany: 12 Listopad 09, 00:12   

Wyciągnij ten zegarek na tyle byś mógł odpiąć kostkę.
I teraz:
Jeśli masz tylko jedną czarną kostkę z trzema przewodami to lipa.(po 10minutach kombinowania z kabelkami można podłączyć ubogie OBC)
Jeśli masz tylko jedną czarną kostkę ale przewodów jest więcej to możesz bez kombinacji założyc ubogie OBC (zegarek cyfrowy/data/temperatura).
Jeśli masz dwie kostki(czarna i biała) to znak że wiązka jest pod pełne OBC.
W przypadku przejścia z jednej kostki z 3przewodami na pełne OBC trzeba ciągnąć przewody do czujników i modułów i jeśli zamontowanie czujników to nie problem to podpięcie do modułów stanowi kłopot bo nie wszystkie moduły montowane są do ubogich e36.
Rzuć okiem pod zderzak i zobacz czy w pobliżu halogenów jest czujnik temperatury-jeśli jest to dobry znak.

Odpowiedz do tematu