Maxbimmer BMW Klub Wrocław Maxbimmer BMW Klub - Forum
Samochody BMW serii 1, serii 2, serii 3, serii 5,serii 6 serii 7 e-30 e-36 e-46 e90 x-3 x-5 z-3 z-4 i inne...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  Regulamin forumRegulamin  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumGaleria BMW  Chat

Uwaga! To stara wersja forum.
Działa w trybie tylko do odczytu.
Na nowe forum zapraszamy tutaj:
Forum BMW

Poprzedni temat :: Następny temat
pomocy hamulce
Autor Wiadomość
Piter17 

Mój samochód:: Bmw e36 316i--> swap 318i--> swap 318iS
Wysłany: 18 Listopad 09, 14:59   pomocy hamulce

witam ponowie potrzebuje szybkiej pmocy... wymienialem z tylu cilinderki z obu stron... i po wymianie pierwszyego wszystko ok... a podczas wymiany przewodu nie moglem od krecic od cylinderka to odkrecilem kawalek przewodu i cylinderek wzielem przewod i cylinderek i podjechalem do sklepu zeby taki sam kupic.. w tym czasie z autka z przewodu delikatnie kapal plyn.... wrocilem odpowietrzylem ... i teraz po naprawie hamulcow pedla dziwnie sie zachowuje i jak wciskam to syczy powietrze.... czy to jest oznaka zapowietrzonej pompy az?? czy wystarczy ze jeszcze bardziej odpowietrze hamulce??

eko-vit1 

Mój samochód:: bmw 530 d touring
Wysłany: 18 Listopad 09, 17:29   hamulec

witaj, najpierw prawe tyl, potem lewe tyl,jsli jest potrzeba to przod prawy i lewy.
Czy sprawdziles poziom plynu w zbiorniczku wyrownawczym???
Jesli go nie ma to dolej i zacznij odpowietrzac od pompy,sekcja tyl.na koncu dolej plyn!!!

Piter17 

Wysłany: 18 Listopad 09, 17:55   

plynu zawsze jest dobrze .... pod sam korek dolewalem zanim zaczelem odpowietrzac... a jak sie odpowietrza pompe bo nigdy tego nie robilem...

Tomaszeks_88 

Mój samochód:: BMW E30 1.8i
Wysłany: 18 Listopad 09, 18:13   

To pompe sie odpowietrza?? to moze u mnie tez jest jakis problem z zapowietrzona pompa??

eko-vit1 

Wysłany: 18 Listopad 09, 18:20   hamulce

tak samo jak cylinderek, pompujesz,trzymasz,popuszczasz,tylnia sekcja jest ostatnia patrzac od serwa,ma chyma tylko jeden przewod.
Pedal jest twardy odrazu ,czy po paru wcisnieciach?
Sprawdz jeszcze czy cos sie nie leje z tylnich bebnow na wcisnietym pedale.
Odpowietrzasz sam?
Pompe i tyl sam odpowieczysz,na odpowiecznik cylinderka popuszczony na tyle,zeby lal sie plyn,ale nie za bardzo naloz pasowny wezyk i wloz go do butelki z piwa :D zalanej plynem w 1/4 tak aby wezyk byl zanuzony w plynie,pompuj az przestana wyl.babelki,dolewajac plynu do zbiorniczka,czesto zeby sie pompa nie zapowietrzyla.
Jesli w dwojke to prosciej!

dj_ramzi 

Mój samochód:: bmw 520i e34
Wysłany: 18 Listopad 09, 19:54   

kolego jak jest was dwoch to jeden do auta a drugi odkreca, z tym ze ten w aucie musi tak pompowac ze az sie fotel wygina, odpowietrzanie pompy nie jest konieczne.

Tomaszeks_88 

Mój samochód:: BMW E30 1.8i
Wysłany: 18 Listopad 09, 20:20   

No ok ale jak sie odpowietrza ta pompe?

Piter17 

Wysłany: 18 Listopad 09, 21:32   

akurat zawsze w dwuch robimy... i jak sie odpowietrza to wiem.... najwidoczniej musze pompe odpowietrzyc i jeszcze raz pozadnie tyl....

[ Dodano: 19 Listopad 09, 16:01 ]
juz po problemie... ponad pol litra plynu musialem przelac przez uklad i wkoncu sie odpowietrzylo i dziala jak nalezy.... ale odpowietrznika pompy to ja znalesc nie moglem a powinien byc u gory gdzies ....

eko-vit1 

Wysłany: 19 Listopad 09, 16:21   hamulec

No to fajnie ze dziala, pompe odpowietrza sie popuszczajac przewody,dobrze miec specjalny klucz,bo mozna obrobic "nakretki".

Odpowiedz do tematu