Maxbimmer BMW Klub Wrocław Maxbimmer BMW Klub - Forum
Samochody BMW serii 1, serii 2, serii 3, serii 5,serii 6 serii 7 e-30 e-36 e-46 e90 x-3 x-5 z-3 z-4 i inne...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  Regulamin forumRegulamin  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumGaleria BMW  Chat

Uwaga! To stara wersja forum.
Działa w trybie tylko do odczytu.
Na nowe forum zapraszamy tutaj:
Forum BMW

Poprzedni temat :: Następny temat
Sprzeglo w e39 2.8 Pytanie
Autor Wiadomość
PawełWilk 
Vilu

Mój samochód:: Bylo BMW 520i e34 jest e39 528i
Wysłany: 23 Listopad 09, 17:29   Sprzeglo w e39 2.8 Pytanie

Witam. W mojej Buni zaczelo sie slizgac sprzeglo szczegolnie na 5 biegu jak chce kogos wyprzedzic. Czy to juz jest jego koniec? Czy ktos moze wie gdzie znajduje sie zbiorniczek na plyn? Prosze o wszelkie informacje.

Tomaszeks_88 

Mój samochód:: BMW E30 1.8i
Wysłany: 23 Listopad 09, 20:20   

Ale chodzi o manualna? jesli tak to z tego co wiem to niema zadnych zbiorniczkow z plynem tylko korek spustowy i korek wlewowy ktore powinny byc w skrzyni.
Wyprzedzac na 5biegu pytanie_bmw
Jesli chcesz sam to zrobic to dowiedz sie ile powinno byc plynu i sprawdz czy tyle masz jesli nie to dolej nalepiej wymien plyn na dobrej firmy zakupiony z pewnego zrodla.... jak nie pomoze bedziemy dalej myslec.... <bmw_1>

Dziki 
Klubowicz
Piter

Mój samochód:: Bmw 520i 24V
Wysłany: 23 Listopad 09, 20:29   

PawełWilk napisał/a:
W mojej Buni zaczelo sie slizgac sprzeglo szczegolnie na 5 biegu jak chce kogos wyprzedzic

To może być jeden z objawów ale do końca sprzęgła jeszcze daleko.
Wyprzedzanie na 5 jest ok ale z tzw marszu mając prędkość bo nawet w 2,8 nie można liczyć na jakiś szał wciskając pedał gazu gwałtownie na 5 tce licząć na ekspresowe wyprzedzenia:)

PawełWilk napisał/a:
Czy ktos moze wie gdzie znajduje sie zbiorniczek na plyn?

Czy to chodzi o płyn hamulcowy z którego korzysta również układ wysprzęglika? Bo tak mega ogólnie zapytałeś ,że nie wiem.
Jeśli tak to jest w komorze silnika(zwykły zbiorniczek w okolicach serva) z czujnikiem w korku/nakrętce i z poziomami min i max

///M3 

Mój samochód:: BMW e34 525 24v
Wysłany: 23 Listopad 09, 21:15   

"Wyprzedzanie na 5 jest ok ale z tzw marszu mając prędkość bo nawet w 2,8 nie można liczyć na jakiś szał wciskając pedał gazu gwałtownie na 5 tce licząć na ekspresowe wyprzedzenia:)"

oj tak :D najlepsze redukcje z 5 na 3 :D

M jak Miłosc ? Nie !! M jak MPower

http://www.youtube.com/watch?v=6df0Bo3wboM

PawełWilk 
Vilu

Wysłany: 23 Listopad 09, 21:28   

Ok. Koledzy nie zajmujmy sie teraz na jakim biegu wyprzedzam. Napisalem ze najczescie dzieje sie to na 5. Ale na nizszym tez. Moze jest wtedy najwieksze obciazenie. Tak chodzi mi o plyn hamulcowy, z ktorego korzysta wysprzeglik. Czyli najpierw musze poszukac ten zbiorniczek i sprawdzic plyn?

[ Dodano: 23 Listopad 09, 21:30 ]
chodzi o skrzynie manualna. Nawiasem mowiac po co redukowac jak ta moc to i tak za duzo na nasze drogi :party: :D

Mordulec 
Klubowicz
z chińskiej bajki

Mój samochód:: E30
Wysłany: 23 Listopad 09, 21:36   

Zbiorniczek jest wspolny dla hamulców i dla wysprzeglika i jest na wierzchu raczej
trudno go nie zauwazyc.

To ze sie slizga nie koniecznie musi oznaczac koniec sprzegła , przyczyna takich
obajwów moze byc wyciek oleju z silnika przez uszkodzony simering na wale
i tarcza sprzegła tapla sie w oleju przez to sie zaczyna slizgac przy duzym obciazeniu.

Zawin na kanał i zobacz od spodu czy na łączeniu silnik/skrzynia nie zbiera sie olej.

sowa 
sowin19

Mój samochód:: e30 320I s4.10, e39 540I manual
Wysłany: 23 Listopad 09, 22:22   

Mordulec napisał/a:
Zbiorniczek jest wspolny dla hamulców i dla wysprzeglika i jest na wierzchu raczej
trudno go nie zauwazyc.

Raczej trudno, gdyż w e39 serwo z pompą "ukryte" są pod jednym z filtrów kabinowych.
Mordulec napisał/a:
To ze sie slizga nie koniecznie musi oznaczac koniec sprzegła , przyczyna takich
obajwów moze byc wyciek oleju z silnika przez uszkodzony simering na wale
i tarcza sprzegła tapla sie w oleju przez to sie zaczyna slizgac przy duzym obciazeniu.

Jeśli nawet jest to wina oleju to raczej i tak jest to koniec sprzęgła, olej wpływa negatywnie na spiek.
Ja z tym przypadkiem (wyciek oleju powodujący ślizganie sprzęgła) szczerze nie miałem styczności nawet w 125p gdzie olej lał się z każdej strony :mrgreen: :wink:
PawełWilk napisał/a:
Tak chodzi mi o plyn hamulcowy, z ktorego korzysta wysprzeglik. Czyli najpierw musze poszukac ten zbiorniczek i sprawdzic plyn?

Poziom płynu w zbiorniczku nie ma nic wspólnego ze ślizganiem się sprzęgła. Tak czy siak to czy olej, czy też samo sprzęgło to i tak trzeba skrzynie zrzucać :idea:

PawełWilk 
Vilu

Wysłany: 23 Listopad 09, 22:37   

Dziekuje koledze Sowa za sprecyzowanie gdzie sie znajduje zbiorniczek bo to prawda ze raczej ciezko go zauwazyc. Ale z tym wyciekiem to tez sprawdze. Chociaz zastanawia mnie czy jakby wyciekal plyn to czy nie dzialoby sie cos zlego z hamulcami skoro jest jeden zbiorniczek??

sowa 
sowin19

Mój samochód:: e30 320I s4.10, e39 540I manual
Wysłany: 23 Listopad 09, 22:53   

PawełWilk napisał/a:
Chociaz zastanawia mnie czy jakby wyciekal plyn to czy nie dzialoby sie cos zlego z hamulcami skoro jest jeden zbiorniczek??

Jeśli masz wyciek płynu to najpierw przestało by sprzęgło działać, tzn. pedał by wpadł i nie mógł byś wysprzęglić. Przewód, który idzie do pompy sprzęgła :arrow: wysprzęglika, ma króciec przy zbiorniczku dość wysoko, także rezerwa płynu hamulcowego w zbiorniczku jest na tyle spora, żeby wyhamować auto.

Mordulec 
Klubowicz
z chińskiej bajki

Wysłany: 23 Listopad 09, 23:17   

sowa napisał/a:
Raczej trudno, gdyż w e39 serwo z pompą "ukryte" są pod jednym z filtrów kabinowych.

Masz racje zapomniałem ze w E39 ktos "fajnie" to pochował , ten sam motor w budzie
E36 miał elegancko na wierzchu :wink:

PawełWilk 
Vilu

Wysłany: 23 Listopad 09, 23:27   

orientujecie sie moze ile to moze kosztowac - tak w przyblizeniu

Mordulec 
Klubowicz
z chińskiej bajki

Wysłany: 23 Listopad 09, 23:37   

Samo sprzegło do 528i w okolicach 700zł (Sachs'a) wymiana w okolicach 300zł