Maxbimmer BMW Klub Wrocław Maxbimmer BMW Klub - Forum
Samochody BMW serii 1, serii 2, serii 3, serii 5,serii 6 serii 7 e-30 e-36 e-46 e90 x-3 x-5 z-3 z-4 i inne...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  Regulamin forumRegulamin  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumGaleria BMW  Chat

Uwaga! To stara wersja forum.
Działa w trybie tylko do odczytu.
Na nowe forum zapraszamy tutaj:
Forum BMW

Poprzedni temat :: Następny temat
Zapowietrzony uklad hamulcowy E30
Autor Wiadomość
Tomaszeks_88 

Mój samochód:: BMW E30 1.8i
Wysłany: 9 Listopad 09, 21:58   Zapowietrzony uklad hamulcowy E30

Witam. Odpowietrzalem juz wiele razy swoj uklad hamulcowy i chyba ciagle jest zapowietrzony, przyzwyczailem sie juz bo hamulce hamuja dobrze ale po napompowaniu hamulca jest brzytwa i miloby bylo miec taki. A znajomy mowil ze jesli jest taki objaw to innego powodu jak powietrze w ukladzie nie moze byc... Odpowietrzam w standardowy sposob odpowietrznikiami przy hamulcach ale moze sa gdzies jeszcze inne na wypadek gdyby jakis babelek powietrza byl bardzo uparty w jakims zakamarku. A moze poprostu E30 sie odpowietrza inaczej niz standardowy pojazd?? czekam na podpowiedzi. Jesli to ma znaczenie to niema ABS. <bmw_1>

miniu141 

Mój samochód:: E39 520i Touring
Wysłany: 9 Listopad 09, 22:13   

Nie wiem jak jest w e30, ale generalni jest jedna zasada. Układ hamulcowy odpowietrzamy od najdalszego punktu względem pompy hamulcowej. Upuszczamy płyn do czsu aż będzie leciał bez widocznych bombelków powietrza. Dobrze jest na odpowietrznik założyć przewód ( rurkę ), drugi koniec umieścić w butelce przeźroczystej z płynem hamulcowym wtedy najlepiej widać, czy jest powietrze w upuszczanym płynie,

Piter17 

Mój samochód:: Bmw e36 316i--> swap 318i--> swap 318iS
Wysłany: 9 Listopad 09, 22:17   

jak masz dobrze odpowietrzony to powinno byc wszystko ok caly czas.... chyba ze masz gdzies cos uszkodzone.... i powietrze albo wilgoc dostaje sie do ukladu.... chyba ze pompa hamulcowa ci niedomaga

Tomaszeks_88 

Mój samochód:: BMW E30 1.8i
Wysłany: 9 Listopad 09, 23:40   

Piszac standardowy sposob mialem dokladnie taki na mysli jak opisales w 100% tak robie.... a co do pompy to co ona ma wspolnego jesli bez wlaczonego silnika za pierwszym razem pedal jest miekki a pozniej sie utwardza??

[ Dodano: 9 Listopad 09, 23:43 ]
mi chodzi bardziej co zrobic z takim bombelkiem powietrza ktory sie gdzies zapodzial na jakims zgieciu i niechce wyjsc z tamtad....

Odpowiedz do tematu