Wysłany: 12 Listopad 06, 15:35 E30 320i rok 1988 ile wam pali gazu w miescie
Witam nie wiem czy jest to duzo czy malo ale moje pali 16 - 17 gazu w miescie jazda normalna poza miastem jeszcze nie testowalem czy to jest normalne spalanie gazu ??
Siema!
Raczej zdecydowanie nie...
Wprawdzie jestem dopiero na etapie testowania mojej instalacji ale przy jeździe 30% trasa, 70% miasto przy momentami dosyć mocnym butowaniu(testowanie w końcu) spaliła mi średnio 12,5 litra i jeszcze jedzie na gazie
Autko to e36 2.5 litra 170KM z gazem sekwencyjnym.
Wybierz się gdzieś na regulację, mi zakładali chłopaki z BRC z Radwanic.
Póki co uważam że znają się na tym co robią
Mam takie samo autko...i niestety spalanie na tym poziomie często się zdaża.
Precyzując jest to E30 320i Touring na gazowni II gen. Przebieg 275 tysi, instalacja nowa.
Zaczęło się od spalania ok. 12-14 litrów, ostatnie dwa tankowania (maksymalne korki) to 16 i 17 l / 100km
No Panowie Myślałem że to u mnie jest strasznie i kazałem regułować gazownikom moje auto(na sekwencji), przy spalaniu 13.5 w górę w mieście. Widzę że to nie jest tak tragicznie :lol:Myśle że powinieneś spróbować regulacji...
Ostatnio zmieniony przez sowa 12 Listopad 06, 22:34, w całości zmieniany 1 raz
W moim przypadku, przy rekordowym wyniku 17 litrów średnia prędkość na całym zbiorniku gazu to jakieś 25km/h. Ciągłe stanie i ruszanie i tak w kółko....... nie zdążyłem ani razu 50 km/h przekroczyć.
konie mechaniczne pochodza ze spalonego paliwa i jesli ktos mowi ze mu auto pali w miescie 12 l gazu to wyobrazam sobie jak on ta moc wykorzystuje
Tak , wiadomo Konie trzeba poić, ale z tego co widzę to Ty masz o jakieś 60 koni większe stadko, dlatego dla ciebie 16-17 litrów może być normą, ale dla e30 320 to w dużych korkach
Trzeba poić to na pewno, ale jak instalacje jest dobrze wyregulowana to nie powinnien aż tyle palić. Aczkolwiek pomimo tego że mam 2.5 170KM, to nie trzeba jej tak butować jak 2.0 żeby osiągnąć upragnioną prędkość.
Osobiście po mieście raczej spokojnie nie jeżdżę, jedynie w trasie na emeryta-70-90km/h, ale 70% przejeżdżam w mieście.
Jutro tankuję drugi zbiornik i zobaczymy ile tym razem poszło. Tym razem po mieście i w trasie całkiem konkretnie ją ganiałem.
Pozdrawiam
Jeżeli chodzi o monitorowanie spalania gorąco polecam stronke spritmonitor.de.
Można porównać swój wynik do innych takich samych autek. Jeszcze kilka dni temu byłem na pierwszym miejscu na stronie jeżeli chodzi o największe spalanie
Mój samochód:: było E30 i E32
Wysłany: 17 Listopad 06, 17:28
Kolega się chwali spalaniem 323 170Km i słusznie, bo silnik ten(M52) jest bardzo ekonomicznym silnikiem. Natomiast M20 to sa silniki bardzo nie ekonomiczne, 2.0 pali praktycznie tyle co 2,5 mimo róznicy w pojemności i mocy, zima w miescie myślę że to nie problem osiagnac 15-17 litrów gazu w tych silnikach. A wyregulowac tak żeby spalała 12 tez mozna, tylko szybciej chyba z buta się zajdzie niż zajedzie, że nie wspomne o szkodliwości dla silnika... pzdr
Kolega się chwali spalaniem 323 170Km i słusznie, bo silnik ten(M52) jest bardzo ekonomicznym silnikiem. Natomiast M20 to sa silniki bardzo nie ekonomiczne, 2.0 pali praktycznie tyle co 2,5 mimo róznicy w pojemności i mocy, zima w miescie myślę że to nie problem osiagnac 15-17 litrów gazu w tych silnikach. A wyregulowac tak żeby spalała 12 tez mozna, tylko szybciej chyba z buta się zajdzie niż zajedzie, że nie wspomne o szkodliwości dla silnika... pzdr
Buehehe 15-17 to moja pali benzyny gazu to chyba by musiala lykac ze 30
Mój samochód:: BMW e34 sedan m51d25
Wiek: 29 Dołączył: 06 Paź 2006 Posty: 322 Skąd: Kalisz - WLKP
Wysłany: 19 Listopad 06, 09:37
moja spala w miescie w granicach 15 litrow gazu na trasie jestem w stanie zejsc do 10 przy spokojnej jezdzie emeryta 100-120 bez zbednego wyprzedzania ostatnio trasa Kalisz Poznan srednia predkosc 100-120 wyprzedzanie do 150km/h 3 osoby + bagaze i spalanie wynioslo 12,3 l gazu na 100 wiec tragedii niema
_________________ W zyciu mam dwie milosci : Vivoncia i BMW ;]
Wysłany: 21 Listopad 06, 17:30
OpTo napisał/a:
moja spala w miescie w granicach 15 litrow gazu na trasie jestem w stanie zejsc do 10 przy spokojnej jezdzie emeryta 100-120 bez zbednego wyprzedzania ostatnio trasa Kalisz Poznan srednia predkosc 100-120 wyprzedzanie do 150km/h 3 osoby + bagaze i spalanie wynioslo 12,3 l gazu na 100 wiec tragedii niema
Przy takiej jeździe na benzynie tylko moja E32 735iA spaliła na trasie Żory - Kielce - Żory 11 litrów. Więc m20 mało nie pali, alew tragedii nie ma. pzdr
Buehehe 15-17 to moja pali benzyny gazu to chyba by musiala lykac ze 30
No chciałem być grzeczny
Czyżbyście koledzy nie wierzyli?? :>
Przejechałem już trzy zbiorniki gazu i spalanie wyniosło : 12,5 ; 13,5 ; 12,0
Jazda około 70% miasto, 30% trasa, trasa skrajnie na emeryta-80-90km/h-do pracy mi się nie spieszy ;-)
13,5 spaliła jak naprawdę jej nie oszczędzałem, na trasie Środa->Wrocław z wyprzedzaniem do 160km/h, po mieście poprostu jeżdżę, nie zastanawiam się nad spalaniem. Pomimo "tylko" 170KM buniora nie trzeba mocno cisnąć do setki, on sam jedzie
Temat odnośnie spalania już był, wypowiadał się tam między innymi Broder-e36 320, gaz drugiej generacji i normalnie w mieście paliła mu 20l gazu, z tego co pamiętam wybrał się do gazownika po coś tam i przy okazji mu ją wyregulowali i spalanie przy tej samej jeździe spadło do 15-16l gazu.
Jeśli regulacja kosztuje 50zł( a jeszcze tego nie wiem) to osobiście bym się na takową wybrał.
Wysłany: 22 Listopad 06, 11:31
Byq napisał/a:
Czyżbyście koledzy nie wierzyli?? :>
co do spalania to ja wierze we wszystko. M52 sa bardzo ekonomiczne. M20 sa bardzo nieekonomiczne w porównaniu do M52, Moje M30B35 na trasie potrafi zejść do 10, ale jak się postaram to w miescie i 30 wychodzi, a nawet więcej. pzdr
Prawdopodobnie gdybym po mieście jeździł maks na dwójce, trójce i cały czas kręcił ją do końca i tylko po mieście to pewnie i byłoby to więcej.
Dodam do całości że tutaj na 40l-88zł przejeżdżam ok. 325km, w niedawnej E30 m10 po zatankowaniu za 100zł-ok 25-27l benzynki przejeżdżałem 240-250km, a czarniatą-e36 jeżdżę szybciej, ale to z racji większej mocy, m10 trzeba było trochę podusić.
Także policzcie sobie ile mi spalało E30 m10 beznyny i ile e36 M52 gazu, styl jazdy raczej się przyspieszył przy e36.
Także póki co jestem bardzo zadowolony z tego spalania bo wychodzi że pali gdzieś w okolicach tyle co benzyny(chociaż jeszcze nie wiem ile benzyny mi pali )
Wiem karmic trzeba ale moja przy oszczednej jezdzie miasto 16 co najmniej udalo mi sie w poniedzialek wybiore sie do gazownika tylko jeszcze nie wiem gdzie znacie dobrego i taniego ?? na wymiane filtra gazu i regulacje wiecie jaki mniejwiecej jest koszt takiej operacji ??
jesli chcesz zaoszczedzic to wymien dysze ilosci mieszanki na mechaniczna z instalacji pierwszej generacjim kosztuje grosze a auto pali ile ty chcesz a nie ile samo chce ,ale moc ci spadnie.
Jak pisałem wyżej oddawałem swoją bunię do regulacji bo paliła 13,5 w mieście. Za pierwszym razem podłączył kompa coś przestawił. jednak nie poskutkowało,a wręcz lekko wzrosło. Drugi raz wymienił dysze na mniejsze i regulacja-tyle samo pali i przeżuca na benzyne przy dokręcaniu do czerwonego pola(lekka zamuła). Trzeci raz stwierdzil,że auto trzeba wyreguować na drodze. Więc wyjechaliśmy... . Nie pomogło, auto jeszcze bardziej sie zamuliło, zaczeło palić ponad 14 i przy 5000 tyś. przeżucało na benzyne Wkurzony tymi regulacjami wruciłem do gazowników i olałem oszczędność bo wołę mieć moc. Założyli stare dysze i jazda na regulację Teraz chodzi pięknie do odcięcia.A spalanie Dziś udało mi się zejść do 12litów na 100 w mieście. Wiem że Jelenia to nie Wrocław ale... Ktoś zapyta o moc Zapraszam Gazownicy już nie chcą jeżdzić
A takie pytanie ile wam pokazuje ze spala BMka przy 90 km/h na 4 biegu bez wlaczonego tempomatu na gazie ?? i jaka predkosc na trasie jest najbardziej oszczedna ale nie zbyt wolna i jeszcze jedno pytanie czy jazda na tempomacie jest bardziej Ekonomiczna niz jazda z ta sama predkoscia z wylaczonym tempomatem ??????????????????????????????
Ostatnio zmieniony przez donkol 26 Listopad 06, 00:40, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum