Maxbimmer BMW Klub Wrocław Maxbimmer BMW Klub - Forum
Samochody BMW serii 1, serii 2, serii 3, serii 5,serii 6 serii 7 e-30 e-36 e-46 e90 x-3 x-5 z-3 z-4 i inne...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  Regulamin forumRegulamin  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumGaleria BMW  Chat

Uwaga! To stara wersja forum.
Działa w trybie tylko do odczytu.
Na nowe forum zapraszamy tutaj:
Forum BMW

Poprzedni temat :: Następny temat
spalanie w normie??
Autor Wiadomość
abnamro 
abnamro

Mój samochód:: bmw E30 1988rok, E39 523i 1999rok
Wysłany: 30 Sierpień 07, 23:26   spalanie w normie??

Witam. Mam takie male pytanko... ciekawosc. Mam od niedawna E39 2,5 , zamontowalem gaz.
Dzis robilem pierwszy pomiar ile pali. Wiec 352 kilometry na 48 litrach, czyli 13,6/100. Fakt używalem klimy caly czas, a jazda różna ale raczej spokojnie (80% miasto)

W zwiazku z tym zapytam czy to duzo te 13,6?? Mam pierwszy raz do czynienia z rzedowa 6 wiec wole sie upewnic. Dzieki za odpowiedzi.

mirek 

Mój samochód:: E36 320i Coupe
Wysłany: 31 Sierpień 07, 01:18   

hmm... moim zdaniem to spalanie jest zdecydowanie w normie...
moje 2.0l pali tyle benzyny przy podobnym trybie jazdy... a masa tez
mniejsza.

w sumie jezdzisz w niezlym komforcie, masz co depnąć a na dodatek
koszt paliwa jak w kompaktowym autku miejskim. nieprawdaz? <bmw_1>

wniosek nasuwa sie sam, wiec mozesz spac spokojnie :D

bazylfox 

Mój samochód:: jest czerwony
Ostrzeżeń:
 3/3/6
Wysłany: 31 Sierpień 07, 07:09   

Spalanie w okolicach 13L /100km przy silniku 2.5 jest normalnym osiągiem :wink: Szczególnie gdy jeździsz po mieście <bmw_2> na trasie zejdzie Ci do 10-11 L bmw_beer
Gaz jaki założyłeś ?? sekwencja ?? pytanie_bmw

Pozdr.

E34-Patryk 
Klubowicz

Mój samochód:: Było E34, E36 2.0i,jest 2.5TDI A6
Wysłany: 31 Sierpień 07, 07:42   

To oszczędna ta E39. BMW ma mocne silniki,ale lubi spalić,a 13.6 to mało wg.mnie.

Byq 

Mój samochód:: BMW e36 323i 2.5L
Ostrzeżeń:
 6/3/6
Wysłany: 31 Sierpień 07, 08:29   

Moja e36 170KM silnik 2.5l z sekwencją w samym tylko mieście pali koło 13-14 litrów, tyle że jazda bez klimy ;)
Także myślę że pali Ci zupełnie w normie.
Pozdrawiam

abnamro 
abnamro

Wysłany: 31 Sierpień 07, 13:09   

Panowie dziwna sprawa... nawet bardzo dziwna. Gaz mam od jakiegos tygodnia, moze 10 dni. Zalałem zbiornik do pełna (miało w nim sie miescic 48 litrów, a zbiornik ma 60 poj.) Dodam, że jak odebrałem auto z "gazowni" to miałem troche zalane ale dotankowałem auto do pełna (nie wiedizałem ile bylo zalane wczesniej). Ale do rzeczy... Wczoraj skonczylo mi sie paliwo. Wiec dzis z rana zatankowałęm do pełna i...... wielkie zdziwienie!! Mowie do pełna i ide do kasy... a tu patrze na rachunek i widze 41 litrów :O I w tym momencie sie zastanawiam o co chodzi?? Bo chyba mało realne jest spalanie 2,5 litrowego auta na granicy 11,5 litra... Dziwne, dziwne. I znowu musze poczekac do kolejnego tankowania i wtedy zobaczy czy koles na stacji nalał za mało czy cos nie tak ze zbiornikiem jest (mimo wszystko 80% z 60litrow to jest 48l)... Zreszta po 800 - 1200 kilometrow mam pierwszy darmowy przeglad wiec sie na dniach wszystko wyjasni. Pozdrawiam

Ahha jeszcze ktoś pytał jaka mam instalne. Mam sekwencje z Landi Renzo... widziałem że przez wielu skrytykowaną... I tu te mam cos do powiedzenia hehe, jestem najlepszym przykładem tego że nie należy narzekać na firme instalki tylko na zaklad który ja instaluje oraz sposob zamontownia. Dlaczego tak uważam?? Ano dlatego, że to juz moje 4 auto w któym załozyłem instalcje Landi Renzo. Pierwsze to było bmw 318i (11,5 litrow to byla norma w miescie - zawsze wyliczone!), kolejne to Ford Scorpio 2,0 (sekwencja), pozniej Opel Omega (sekwencja), i teraz moje E39. I jeśli chodzi o jazde to naprawde nic sie nie dzieje!!!! i nie działo!!!! Moze to rozwieje watpliwosci co do zakladania gazu Landi :)

P.S. nie jestem przedstawicielem firmy Landi Renzo :D :D:D haha.

Byq 

Mój samochód:: BMW e36 323i 2.5L
Ostrzeżeń:
 6/3/6
Wysłany: 31 Sierpień 07, 13:35   

Co do tankowania to raczej nie mam ożliwości żeby za mało zatankował, bo jeśli do pełna tankuje to tankuje do odbicia zaworu.

A co do instalki, to u siebie mam BRC i też słyszałem kilka niepochlebnych opini tyle że zakładałem u gazowników w radwanicach i póki co pali jak marzeni, jeździ bez różnicy między pb a LPG.
Także myślę że masz rację, są magicy któzy spieprzą założenie najdroższej i najlepszej instalacji, a są tacy którzy najprostszą i najtańszą zrobią tak że będzie jeździło oszczędnie bez problemów i bez różnicy w osiągach.
Pozdrawiam

maximus 
BAD LOOK BMW

Mój samochód:: BMW E36 318i
Wysłany: 4 Wrzesień 07, 07:24   

Byq napisał/a:
Co do tankowania to raczej nie mam ożliwości żeby za mało zatankował, bo jeśli do pełna tankuje to tankuje do odbicia zaworu.

A co do instalki, to u siebie mam BRC i też słyszałem kilka niepochlebnych opini tyle że zakładałem u gazowników w radwanicach i póki co pali jak marzeni, jeździ bez różnicy między pb a LPG.
Także myślę że masz rację, są magicy któzy spieprzą założenie najdroższej i najlepszej instalacji, a są tacy którzy najprostszą i najtańszą zrobią tak że będzie jeździło oszczędnie bez problemów i bez różnicy w osiągach.
Pozdrawiam

jestem dokladnego zdania znam jednego gazownika jest fest dobry i widze jak czasem przyjezdzaja do niego auta ktore zalozyly gdzie indziej gaz zeby poprawil instalacje wiec duzo zalezy od fachowca :D

Piter_yo 

Mój samochód:: inne niz BMW
Wysłany: 25 Wrzesień 07, 13:02   

a ze tak sie spytam, to ile zalozenie sekwencji kosztuje do vanosa?

abnamro 
abnamro

Wysłany: 25 Wrzesień 07, 14:19   

Piter_yo napisał/a:
a ze tak sie spytam, to ile zalozenie sekwencji kosztuje do vanosa?

Kwestia ceny instalki zalezy od ilosci "garków", przynajmniej u mnie tak jest i bylo, a nie od tego czy jest vanos. Cena instalki zalezy od firmy, wiec podam na takich przykładach:

Landi: 3800zł

Landi Renzo: 4200zł

kolejne generacje to juz kwoty rzedu 6000 , ceny dotyczą rzędowych 6- tek.

Te kwoty moga wzrosnac o okolo 200zł z powodów "widzimisie" klienta, czyli np wlew gazu obok wlewu benzyny (koszt 2-óch redukcji), bądź koszt nietypowego zbiornika (np duzy rozmiar w kole)

Teraz kwestia różnicy pomiędzy Landi, a Landi Renzo.. więc temat obija się o wtryskiwacze. W momencie jak padnie jeden z nich to w przypadku Landi wymienić trzeba wszystkie, a w Landi Renzo można pojedynczo. Ma to znaczenie w momencie jak skonczy się gwarancja, więc to kwestia kalkulacji.

Wiem z własnego doświadczenia, że w "tańsze" instalki nie ma co inwestować.

Pozdrawiam i powodzenia w wyborze.

OskaR 
PASJONAT

Mój samochód:: bmw E36
Wysłany: 25 Wrzesień 07, 14:27   

jezeli chodzi o to ze Ci za mało gazu wchodzi do butli to moze byc wina
zaworu...
mój brat załozył niedawno instalke sekwencyjna (BRC) do swojej C KLASE :roll:
i miał podobny problem co ty...
pojechał jeszcze raz do tego gazownika i mu wyregulował ze wchodzi mu te 80%
bez problemu...
pozdr <bmw_1>

abnamro 
abnamro

Wysłany: 25 Wrzesień 07, 14:33   

No sprawdze ten zawór po 15 października, bo jestem lekko.... kontuzjowany. Dzięki.
Ostatnio zmieniony przez abnamro 25 Wrzesień 07, 14:35, w całości zmieniany 1 raz  

rychu1976 
to niestety ja

Mój samochód:: chwilowo opel astra
Wysłany: 27 Wrzesień 07, 14:47   

dużo zależy od zaworu bezpieczeństwa na stacji pod jakim ciśnieniem włącza na jednej stacji zatankujesz 45 a na innej 41 jeździłem gazownikami kilka lat i tak to właśnie wyglądało najwięcej zawsze mi wchodziło na stacji BP

abnamro 
abnamro

Wysłany: 27 Wrzesień 07, 15:57   

rychu1976 napisał/a:
dużo zależy od zaworu bezpieczeństwa na stacji pod jakim ciśnieniem włącza na jednej stacji zatankujesz 45 a na innej 41 jeździłem gazownikami kilka lat i tak to właśnie wyglądało najwięcej zawsze mi wchodziło na stacji BP

Hmmm wiesz ciężko mi się tutaj z Toba zgodzić, ponieważ od jakichs 2 lat jezdzilem na gazie E30 stka i zawsze wchodzilo tyle samo z roznica +- 1 litr. Nigdy nie mialem roznicy 4 czy 5 litrow. Ale spokojnie dziś zataszczyłem go do gazownika i wielozawor do wymiany mam (na gwarancji oczywiscie), wiec problem raczej rozwiazany.

Pozdrawiam

Marcin84 
Filipek84

Mój samochód:: BMW E-34
Wysłany: 2 Grudzień 07, 20:18   

Prosze o pomoc moja 3.16 przy bardzo ekonomicznej jezdzie pali 19l/100km co mam zrobic????

[ Dodano: 2 Grudzień 07, 20:22 ]
co może być zepsute

Odpowiedz do tematu