Problem może nie jest bardzo przeszkadzający i specjalnie widoczny ale jednak świadomość jego istnienia mnie drażni
Krótki wstep:
Jak pewnie niektórzy wiedzą w czerwcu kupiłem moje pierwsze autko BMW E36 93' sedan. Przy zakupie obejrzałem autko z każdej strony ruszyłem każdą podejrzaną część itd. Mało uwagi poświęciłem powłoce lakierniczej, która była ładnego czerwonego koloru. Właściciel twierdził, że autko miało małego dzwona od strony kierowcy. Widać to zresztą po małym ognisku korozji i innym kolorze lusterka z tej strony...
Opis problemu:
Chodzi właśnie o lakier. Cała powłoka (poza stroną kierowcy) po myciu i woskowaniu ślicznie się błyszczy itd. Natomiast na karoserii przy kierowcy widać blade plamy i wyraźnie bardziej zmatowiałą barwę. Plamy są na przednim słupku, przy lusterku na drzwiach i kilka na tylnim słupku.
Czy to efekty partaczenia lakiernika ?? Czy takie jasne plamy można jakoś trwale usunąć ?? (plamy zakryłem ręcznie koloryzującym woskiem) ale po wizycie na myjni ręczniej znów je widać !
Rozwiązanie:
Polerka pomoże ?? Pewnie trzeba zrobic polerkę całego auta (koszt ok. 300 PLN) więc najpierw pytam Was... Może od razu lakiernik ?? (jakieś 2500 PLN)
Chciałbym to zrobić przed zimą razem z zabezpieczeniem podwozia...
Za wszelkie propozycje i sugestie będe wdzięczny
jak cos to znam gościa który wypoleruje za około 150zł ,miałem kiedys problem z civiciem tez matowiał ,po polerce miałem spokój gdzieś niecały rok ale po lecie znowu był to samo,,,,
_________________ BMWWWW
Ostatnio zmieniony przez JOGI 19 Wrzesień 06, 22:56, w całości zmieniany 1 raz
jak cos to znam gościa który wypoleruje za około 150zł ,miałem kiedys czerwonego civica i tez matowiał ,po polerce miałem spokój gdzieś niecały rok ale po lecie znowu był to samo,,,,
No właśnie - jeśli miałbym co pół roku robić polerke - to wole go raz, a konkretnie pomalować i mieć spokój na ileś lat...
Teraz jeszcze do opłacalności takiego wydatku muszę przekonać żonę
moim zdaniem najprostszy sposób i najtańszy to pasta tempo ,może ktos uwaza ze to lipa i niszczy lakier ale naprawde pomaga na zmatowiały lakier i na drobne rysy
ja proponuje odrazu pomalowac ładnie czerwona baza i pokryc z 2-3 razy clarem jak ja to zawsze robie jak malujemy auto i czerwonego pod clarem nie ruszy, bo zwykły akryl czerwony zawsze bedzie matowiał,!
zapraszam na priv w sprawie lakierowania, jestem z karłowic tez a malujemy w psarach pod wrocławiem
coz moge powiedziec w tej sprawie, czerwony kolor to chyba najbardziej matowiejacy kolor samochodu, jesli chodzi o tanie o bardoz dobre rozwiazanie problemu polecam paste pod nazwa AUTOMAX jest tania i super skuteczna, stosowalem ja juz nie tylko na samochodzie ale na elementach mosieznych, srebnych, niklach i innych rzeczach co sniedzieje, przejedziesz lakier i bedzie jak nowka sie blyszczal, pasta jest lekko scierna i naprawde pomoga, do tego najlepiej jakbys sie zapotrzayl w sciereczki z MIKROFIBRY bo sa 100X delikatniejsze niz jedwab. I szczerze sikalbym na polernikow, polerka kosztuje 60 zł ( maszyna EINHELLA) i mozna samemu wypolerowac auto i nie tylko, a jaka to filozofia ???. Takze AUTOMAX i 99% po klopocie, TRUST ME !! chyba ze wolisz wydac kase nie probujac wlasnych pomyslow, pasta TEMPO jest dobra ale do polerowania butów AUTOMAX jest delikatniejsza niz TEMPO i bielsza a nie zzółciała jak ten TEMPOWARTNY SZPACHEL.
PS: Przejechalem AUTOMAX-em porysowane kanty zderzaka w aucie , przerysowane owiewki po wypadku w motocyklu, naprawde efekt mocno uderzajacy, przy czym miły zapach pasty.
Mój samochód:: bmw e36 318 tds kombi
Wiek: 29 Dołączył: 05 Sie 2006 Posty: 769 Skąd: WROCLAW/ RADWANICE
Wysłany: 25 Wrzesień 06, 20:26
a ja sasiadce ze stanu jak opisujecie doprowadzilem do stanu jakiego byscie chcieli wystarczy kilka pomyslow i pasta koloryzujaca i efekt gwarantowany i nikt mi nie wmowi ze jest inaczej bo stad mialem pierwsze pieniadze a poza tym wystarczy popatrzec na moja bunie ktora byla w podobnym stanie co yahoo a jednak sie udalo wiec jak ktos potrzebuje pomocy to sluze pomoca
Mój samochód:: BMW 7 (E38) + suprise silnika
Wiek: 32 Dołączył: 03 Maj 2006 Posty: 368 Skąd: Wrocław-Fabryczna
Wysłany: 10 Październik 06, 10:52
Cytat:
No właśnie - jeśli miałbym co pół roku robić polerke - to wole go raz, a konkretnie pomalować i mieć spokój na ileś lat...
Rada moja taka żebyś wymalował autko raz a konkretnie. Szczególnie że akryl czerwony ma tendencje do matowienia i polerka raz na sezon murowana. Inna sprawa że jak byś już malował to z clarem (piękny nabłysk) >>> będzie jak nowy i wszystkie nieodciągnięcia blacharskie od razu sobie zrobisz.
Rada moja taka żebyś wymalował autko raz a konkretnie. Szczególnie że akryl czerwony ma tendencje do matowienia i polerka raz na sezon murowana. Inna sprawa że jak byś już malował to z clarem (piękny nabłysk) >>> będzie jak nowy i wszystkie nieodciągnięcia blacharskie od razu sobie zrobisz.
No i tak właśnie chyba zrobię - ale pewnie dopiero po zimie - no money
Polerke to już sobie kupiłem w Makro za 49 zeta
Po kolektywnym obejrzeniu "przedmiotu duskusji" z kolegami forumowcami doszliśmy do wniosku, że to plamy po myciu silnika. Polerka pomaga na kilka dni - plamy wracają... Malowanie Panie dziejku, malowanie czeka...
Mój samochód:: Honda CB 750 SF , BMW R1150GS
Wysłany: 22 Listopad 06, 14:42
Miałem E30 czerwone i ten sam problem z matowieniem , ale tylko w miejscach gdzie auto było malowane tzn. przedni błotnik i drzwi , reszta auta nie matowiała. Musiałeś mieć uderzone to auto i poprostu lakiernik sie nie popisał. Najlepiej było by pomalować matowiejące elementy , ale u porządnego lakiernika , a nie takiego który wyznaje zasade dobry kit i bedzie git
pozdro
_________________ Motocykle są wszędzie
patrz w lusterka
Motocykle są wszędzie
Kierowco żyj bez winy
Twoje pierwsze wymuszenie
może być moim ostatnim.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum