Maxbimmer BMW Klub Wrocław Maxbimmer BMW Klub - Forum
Samochody BMW serii 1, serii 2, serii 3, serii 5,serii 6 serii 7 e-30 e-36 e-46 e90 x-3 x-5 z-3 z-4 i inne...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  Regulamin forumRegulamin  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumGaleria BMW  Chat

Uwaga! To stara wersja forum.
Działa w trybie tylko do odczytu.
Na nowe forum zapraszamy tutaj:
Forum BMW

Poprzedni temat :: Następny temat
profesjonalna polera
Autor Wiadomość
mariusz13 
Przyjaciel Klubu

Mój samochód:: 325i E-36 coupe, e-36 325i cabrio
Wysłany: 16 Kwiecień 07, 14:26   profesjonalna polera

witam ! podajcie namiar na porządny zakład zajmujący się polerowaniem
lakieru najlepiej gdzieś z okolic legnicy bo mam blisko ale i wrocek może byś jak solidny zakład z góry dzięki
bo najbliżej mam lubin a tutaj raczej trabanty mogą polerować z tych zakładów co znam
a nie bunie chociaż kasują jak za bunie :D

skoh85 

Mój samochód:: BMW e36 Cabrio
Wysłany: 20 Kwiecień 07, 14:47   

A samemu się nie chcesz pobawić? Polecam ćrodki firmy Porzelack: Pasta grubościerna, lekkościerna, wosk. Są super. Koszt tych trzech ok 100zł.

maximus 
BAD LOOK BMW

Mój samochód:: BMW E36 318i
Wysłany: 21 Kwiecień 07, 00:01   

zalezy wszystko ile kasy masz do wydania polecam zaoszczedzic 350 zl i pujsc do kogos zaznaczam KOGOS KTO SIE DOBRZE ZNA na maszynowe polerowanie, efekt murowany i niezastapiony. Sam za tydzien bede szedl na taka polerke.

Niepolecam isc do kogos znajomego ktory juz to kiedys robil bo widzialem efekt czegos takiego wrrrrrrr

W Jelczu u nas jest taki zaklad ale taki kawal jechac to chyba juz przesada POZDRAWIAM

mariusz13 
Przyjaciel Klubu

Wysłany: 25 Kwiecień 07, 23:32   

w niektórych miejscach mam rysy aż do podkładu i niewiem czy dam radę sam . mam lakier baze dorobiony i bezbarwny też ale zawiele się nie znam . wolałbym nie spiepszyć

Tomski 
Przyjaciel Klubu

Mój samochód:: Audi A6 1.8T
Wysłany: 26 Kwiecień 07, 21:21   

skoh85 napisał/a:
A samemu się nie chcesz pobawić? Polecam ćrodki firmy Porzelack: Pasta grubościerna, lekkościerna, wosk. Są super. Koszt tych trzech ok 100zł.

Akurat o tym gadalem dzis z kumplem.A mowisz rowniez o uzyciu maszyny polerujacej ?
czy recznie tak samo jak wosk ?

mariusz13 
Przyjaciel Klubu

Wysłany: 26 Kwiecień 07, 23:19   

jeżeli maszyna ma pomóc to czemu nie o ile nie zaszkodzi

E34-Patryk 
Klubowicz

Mój samochód:: Było E34, E36 2.0i,jest 2.5TDI A6
Wysłany: 28 Kwiecień 07, 14:59   

Witam! Jestem lakiernikiem. Od prawie trzech lat maluję auta w znanym i działającym od 19 lat warsztacie w mojej miejscowości. Ręcznie nie zrobisz tego co maszyną. Ale wszystko zależy od tego kto to poleruje,czym itd. Rysy do podkładu nie zgubisz bez malowania,a ciapiąc pędzelkiem i polerując zawiele nie zdziałasz. Może być też tak że podniesie się stary lakier obok rysy. U mnie taka polerka całego autka to 300zł,ale to też troche daleko. Koło Kudowy Zdrój. Uwaga! Jeśli masz dostęp do polerki i chciałbyś sam to zrobić to uważaj bo bardzo łatwo zetrzeć lakier!!

Tomski 
Przyjaciel Klubu

Mój samochód:: Audi A6 1.8T
Wysłany: 28 Kwiecień 07, 15:12   

Wlasnie na ten temat nie wiem za wiele.tak mi wpadlo do glowy.Jak bede sie zabieral do tego to poprosze orade.Czyli maszynka da rade, a czy trzeba uzywac roznych koncowek polerujacych,mianowicie inna do pierwszej warstwy a inna do koncowego polerowania ?

Odemnie do ciebie to faktycznie daleko.

skoh85 

Mój samochód:: BMW e36 Cabrio
Wysłany: 28 Kwiecień 07, 15:27   

Tomski, maszyna zostawia ślady. I tak trzeba później poprawiać. Ja robię ręcznie element po elemencie. Nie śpieszę się. Chodzi mi o amatorską maszynkę, nie wiem jak te profesjonalne. W każdym razie ęcznie też można uzyskać piękny fekt, ale się trzeba narobić. Za to efekt jest najlepszą nagrodą.

Ostatnio zmieniony przez skoh85 28 Kwiecień 07, 15:30, w całości zmieniany 1 raz  

maximus 
BAD LOOK BMW

Wysłany: 28 Kwiecień 07, 17:38   

Widzialem juz jak ktos robil polerke maszyna sam i uwierz mi jak nie robiles tego nigdy wczesniej to radze ci sie nie zabierac bo naprawde bardzo latwo zepsuc caly lakier :D

E34-Patryk 
Klubowicz

Wysłany: 29 Kwiecień 07, 14:38   

Maszyna zostawi ślady jak macie tanią,kiepską gąbkę. Do polerowania używa się dobrej pasty i maszyny wyposażonej w gąbkę,taką okrągłą,na którą nakłada się pastę. Po polerce trzeba natrzeć auto dobrym mleczkiem("3M"-dobra firma) po wyschnięciu zetrzeć miękką szmatką,a następnie umyć dokładnie z kropek które zostaną z pasty na aucie. Po umyciu auto nie powinno schnąć na słońcu,bo zostaną plamy po wyschniętej wodzie. Najlepiej w cieniu(w garażu) wytrzeć do sucha np.irchą. Jeśli macie możliwość żeby zrobił to ktoś w warsztacie lakierniczym(żeby miał pojęcie) to lepiej zapłacić te 300zł i samemu nie zrobić sobie gorzej niż jest teraz. Dobrze zrobiona polerka to efekt murowany i na długi czas,nie tyle co świeży lakier,ale dość długo.
Tomski,poleruje się jedną gąbką(trzeba umyć co jakiś czas) i jedną pastą. Później nacierasz mleczkiem, które pomaga usunąć rozmazaną na aucie pastę i nadaje głębszy połysk.
Ostatnio zmieniony przez E34-Patryk 29 Kwiecień 07, 14:50, w całości zmieniany 1 raz  

mariusz13 
Przyjaciel Klubu

Wysłany: 30 Kwiecień 07, 18:57   

[quote="E34-Patryk"]Witam! Jestem lakiernikiem. Od prawie trzech lat maluję auta w znanym i działającym od 19 lat warsztacie w mojej miejscowości. Ręcznie nie zrobisz tego co maszyną. Ale wszystko zależy od tego kto to poleruje,czym itd. Rysy do podkładu nie zgubisz bez malowania,a ciapiąc pędzelkiem i polerując zawiele nie zdziałasz. Może być też tak że podniesie się stary lakier obok rysy. U mnie taka polerka całego autka to 300zł,ale to też troche daleko. Koło Kudowy Zdrój. Uwaga! Jeśli masz dostęp do polerki i chciałbyś sam to zrobić to uważaj bo bardzo łatwo zetrzeć lakier!![/quote
podaj dokładny namiar to podjade blisko nie jest ale jek mam coś spier.....lić to już wole podjechać

[ Dodano: 30 Kwiecień 07, 19:02 ]
maximus napisał/a:
Widzialem juz jak ktos robil polerke maszyna sam i uwierz mi jak nie robiles tego nigdy wczesniej to radze ci sie nie zabierac bo naprawde bardzo latwo zepsuc caly lakier :D

dlatego szukam kogoś kto sie na tym zna <bmw_3> spieprzyć łatwo

foxnexus 

Mój samochód:: e38 740iA , e34 525tds
Wysłany: 30 Kwiecień 07, 23:52   

a co byście powiedzieli na ranking najsolidniejszych myjni we wrocku :?: nie wiem jak Wy , ale ja raz na tydzien odwiedzam takie miejsce z moja bunią. no i nie kazda myjka jest oki. moze nowy temacik. piszcie gdzie i jak was obsłużono
<bmw_1>

alcmax 

Mój samochód:: bmw
Wysłany: 1 Maj 07, 21:45   

"dzwończyka" na swojcu radze omijac szerokim łukiem, paproki jakieś tam pracują, moze za mało im płaci. posprzątane z "grubsza" i jeszcze mi auto porysowali :twisted: <bmw_4>

mariusz13 
Przyjaciel Klubu

Wysłany: 1 Maj 07, 21:53   

będę omijał

depciuch 
depciuch

Mój samochód:: BMW 750 (E38)
Wysłany: 2 Maj 07, 23:12   

Witam,
polerowanie to nie takie hop siup :) trzeba sie na tym znać, a nie daj Bóg jak ktoś się zabiera za to pierwszy raz i niech w ręce mu wpadnie maszyna.....gwarantuje że w wielu miejscach zetrze lakier do podkładu. Jestem zaznajomiony z polerowaniem już od paru lat tak około 7 i wiem że najlepiej, najdokładniej ale i najdłuzej robi się ręcznie około 4-5 godzin. Owszem, są miejsca na aucie gdzie mozna użyc maszyny i tak robię ale ma ona pracować na bardzo wolnych obrotach.W roku 2006 chciałem otworzyć profesjonalną myjnię reczną z polerowaniem lakieru, praniem tapicerek itd ale władze mojego miasta są przkonane ze 3 myjnie wystarczą i nie dały mi pozwolenia. Obecnie robię polerki u siebie w garażu ewentualnie dojeżdzam do klienta i robie to u niego w domu.Ale mam nadzieje ze otworzę w niedalekiej przyszłości taką myjkę. Oczywiście KLUBOWICZE BĘDĄ MIELI ZNIŻKI:):):)

Na chwilę obecną mogę Wam zaproponować usługę polerowania auta w nastepujących cenach (orientacyjnych):
BMW 3 OKOŁO 150 ZŁOTYCH
BMW 5 OKOŁO 170 ZŁOTYCH
BMW 7 OKOŁO 190 ZŁOTYCH

Jeżeli ma być wykonana usługa kompelksowego czyszczenia środka należy doliczyć 50 złotych. Dotyczy to obić welurowych jaki i skórzanych.
Wrocław i okolice.

maximus 
BAD LOOK BMW

Wysłany: 3 Maj 07, 09:24   

ooo prosze kolego klubowicz fahowiec :D to fajnie wiem gdzie sie udam w niedalekim czasie

ps powiedz mi jak cie znalezc albo jak sie z toba kontaktowac poza forum?

borsuk 
Przyjaciel Klubu

Mój samochód:: e36 320 coupe
Wysłany: 3 Maj 07, 14:36   

a gdybym tak w E36 maskę i przednie błotniki chciał odświeżyć, to jaka cena by była?

depciuch 
depciuch

Mój samochód:: BMW 750 (E38)
Wysłany: 3 Maj 07, 20:17   

Proszę tylko bez takich pytań..
To tak jakby kupować sobie spodnie z jedną nogawką.....

Kontakt 696 962 736 Krzysiek

borsuk 
Przyjaciel Klubu

Mój samochód:: e36 320 coupe
Wysłany: 3 Maj 07, 20:55   

Oj ale jak jedna nogawka mi się poszarpała to chciałem kupić takie z jedną nogawką żeby z
dwóch coś sklecić :mrgreen: No nie ważne, w tym miesiącu robię skórę na kierce/gałce, więc
polera musi poczekać do następnego...

maximus 
BAD LOOK BMW

Wysłany: 3 Maj 07, 22:21   

dzieki za numer skontaktuje sie z toba w najblizszym czasie a napewno przed 10 czerwca

tds525e34 

Mój samochód:: bme 525 tds e 34
Wysłany: 3 Czerwiec 07, 16:12   

a cos takiego jak uzupelnianie lakieru bo mam pare rys ?? to jaki koszt??

rafikone 
rafik

Mój samochód:: BMW 525 TDS
Ostrzeżeń:
 1/3/6
Wysłany: 18 Czerwiec 07, 22:45   

To ja mam pytanko..jak pisalem juz w innych postach ponmalowalem moja BMW na czarno i wziolem sie za polerke i niestety:((w kilku miejscach przeswituje podklad:((czy jest na to jakis sposob czy wszystko od nowa podkladem malowwac i znow lakierem??

[ Dodano: 19 Czerwiec 07, 23:03 ]
czy moze wystarczty przematowac wszystko i prysnac jeszcze raz lakierem...pomocy bo nie chce mi sie jeszcze raz malowac auta:((

[ Dodano: 21 Czerwiec 07, 22:40 ]
Prosze was o odpowiedz bp jestem zalamany jak wyszla ta polerka interesuje mnie czy mozna cos jeszcze uratowac czy auto z wierzchu jeszcze raz prysnac na czarno??

E34-Patryk 
Klubowicz

Wysłany: 27 Czerwiec 07, 20:53   

Dla mnie to troche nieporozumienie ze sprayem i malowaniem auta,ale jak już tak postanowiłeś zrobić to po co drugi raz bedziesz podkład rzucał? Zmatuj,odtłuść to dobrze i pryśnij znowu czarnym. Nie bardzo rozumiem wogóle jak to zrobiłeś to auto. Podkład też był w sprayu???

rafikone 
rafik

Mój samochód:: BMW 525 TDS
Ostrzeżeń:
 1/3/6
Wysłany: 28 Czerwiec 07, 07:31   

Nie malowalem auta spryem...nigdy bym tak nie postapil...auto bylo malowane pistoletem i podklad i lakier nawierzchniowy i wlasnie stad to pytanie czy moge teraz po polerce i po woskowaniu poomalowac jeszcze raz wszystko bez podkladu??czy wystarczy wszystko poprostu odtluscic i pomalowac jeszcze raz nie dajac podkladu??

maximus 
BAD LOOK BMW

Wysłany: 28 Czerwiec 07, 07:38   

poprostu zmatuj wszystko jeszzce raz i pryskaj niemusisz dawac podkladu drugi raz :D

Dzussmen 
BMW

Mój samochód:: BMW 318 E36
Wysłany: 28 Czerwiec 07, 09:24   

a później wystarczy wypolerować, tylko nie szlifierką <bmw_1>

E34-Patryk 
Klubowicz

Wysłany: 28 Czerwiec 07, 16:01   

Panowie,ale po co później polerować? Poleruje sie po usuwaniu wad lakierniczych lub stary zmatowiały lakier,żeby go odnowić. Czemu ma polerować po malowaniu?

bazylfox 

Mój samochód:: jest czerwony
Ostrzeżeń:
 3/3/6
Wysłany: 28 Czerwiec 07, 17:28   

E34-Patryk napisał/a:
Panowie,ale po co później polerować? Poleruje sie po usuwaniu wad lakierniczych lub stary zmatowiały lakier,żeby go odnowić. Czemu ma polerować po malowaniu?

No właśnie - może chodzi o zwykłe woskowanie :wink: nowego lakieru nie ma sensu polerowac :shock:

Dzussmen 
BMW

Mój samochód:: BMW 318 E36
Wysłany: 28 Czerwiec 07, 19:13   

1. pozbyć sie chropowatości lakieru
2. zlikwidować przejścia pomiędzy nowym lakierem a starym
3. wypolerować stary lakier żeby nie obiegał stanem od nowo nałożonego
chodziło mi wyłącznie o polerowanie wokół malowanego elementu a nie elementu świeżo malowanego

Odpowiedz do tematu