Maxbimmer BMW Klub Wrocław Maxbimmer BMW Klub - Forum
Samochody BMW serii 1, serii 2, serii 3, serii 5,serii 6 serii 7 e-30 e-36 e-46 e90 x-3 x-5 z-3 z-4 i inne...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  Regulamin forumRegulamin  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumGaleria BMW  Chat

Uwaga! To stara wersja forum.
Działa w trybie tylko do odczytu.
Na nowe forum zapraszamy tutaj:
Forum BMW

Poprzedni temat :: Następny temat
Komputer w samochodzie
Autor Wiadomość
Generał 

Mój samochód:: BMW
Wysłany: 24 Październik 08, 08:46   Komputer w samochodzie

dokładnie chce sobie zamontować na panelu przednim Asusa EEE, komputer będzie mi służył wraz z przystawka pod USB do drogowych pomiarów geodezyjnych, nie wiem tylko jaki zasilacz pod zapalniczkę do tego dobrać, może ktoś mi wskaże który będzie odpowiedni zasilacz

CrisELdi 
CrisELDi

Mój samochód:: /BMWM3 2003/BMW318i 2000
Wysłany: 24 Październik 08, 18:57   

Witam
Na prostszym rozwiązaniem w tym przypadku jest zakup konwertera o mocy 100-150Wat (Konwerter pracuje jako przetwornica która z instalacji zapalniczki o napięciu 12V przetwarza ją na ~230V 50Hz standardowego zasilania sprzętu domowego w tym zasilacza do komputera)

Można zakupić oryginalny zasilacz car ale koszt zwykle jest dwukrotni a nawet trzykrotnie większy od konwertera (100-150Wat) jak to było w moim przypadku, ponieważ sam próbowałem zakupić zasilacz car (Samsung Q1N) ale ogólnie jest nie dostępny (na zamówienie) oraz koszt niemały bo 110Funtów a sam komputer kosztował 850Funtów.
Zaleta konwertera jest możliwość zasilania w samochodzie wiele urządzeń domowych np.; wszelkie ładowarki, Laptop, telefony, kamerę itp…

Z własnego doświadczenia wiem ze konwerter staje się nie zbędną rzeczą podczas długiej podróży z UK do PL

Ważne przy zakupie jest moc konwertera mierzona w watach, czyli musimy się dowiedzieć jaki sprzęt (Pisze na obudowie) ten ASUS ma chyba koło 80Wat także moc 100-150wat jest ok.

Instalacja
Instalacja jest bardzo prosta jedną końcówkę wpinamy (Jest oryginalna wtyczka) w zapalniczkę samochodu a kabel zasilający sprzęt wpinamy w złączę na obudowie konwertera (Standardowa wtyczka 230V) urządzenie pracuje, w tym przypadku przy mocy 80wat obciążenie instalacji samochodowej, akumulatora jest nie wielkie co pozwala pracować na sprzęcie bardzo długo bez pracy silnika

U Mnie …
Umie konwerter jest schowany i podłączony bez pośrednio do akumulatora czyli w bagażniku w komorze akumulatora (BMW chyba każde wersja ma akumulator z tyłu)oraz podłączony tak do instalacji samochodowej iż konwerter pracuje tylko wtedy gdy kluczyk jest w pozycji startowej, bez zapłony. Co pozwala mi się nie bawić z podłączaniem i wyłączaniem przy wtyczce zapalniczki.) Tak naprawdę to nic nie widać że cos dodałem :)

2008-10-24_180324.jpg
Plik ściągnięto 18 raz(y) 45,98 KB

2008-10-24_180350.jpg
Plik ściągnięto 17 raz(y) 45,92 KB

Ostatnio zmieniony przez CrisELdi 24 Październik 08, 19:09, w całości zmieniany 1 raz  

Miro600V 
King of the road

Mój samochód:: BMW E36 M43B16 Compact
Wysłany: 24 Październik 08, 21:24   

CrisELdi napisał/a:
Ważne przy zakupie jest moc konwertera mierzona w watach, czyli musimy się dowiedzieć jaki sprzęt (Pisze na obudowie) ten ASUS ma chyba koło 80Wat także moc 100-150wat jest ok.

Dokładnie. Cała filozofia w tym, żeby odpowiednio do zapotrzebowania mocy dobrać konwerter :wink:

Generał napisał/a:
komputer będzie mi służył wraz z przystawka pod USB do drogowych pomiarów geodezyjnych

Pozdrowienia dla kolegi z branży! :wink: :D
Kupię prawy błotnik E36! Szczegóły - http://www.forum.maxbimme...11415.htm#89298

Odpowiedz do tematu