Maxbimmer BMW Klub Wrocław Maxbimmer BMW Klub - Forum
Samochody BMW serii 1, serii 2, serii 3, serii 5,serii 6 serii 7 e-30 e-36 e-46 e90 x-3 x-5 z-3 z-4 i inne...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  Regulamin forumRegulamin  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumGaleria BMW  Chat

Uwaga! To stara wersja forum.
Działa w trybie tylko do odczytu.
Na nowe forum zapraszamy tutaj:
Forum BMW

Poprzedni temat :: Następny temat
Tweetery
Autor Wiadomość
SYMECEKe36coupe 

Mój samochód:: BMW e36 coupe
Wysłany: 6 Luty 09, 14:16   Tweetery

Witam
Mam zamiar podłączyc do zwrotnicy tweetery (głośniki wysokotonowe).
Lecz muszę przylutować do nich kabelki które idą od zwrotnicy. Problem w tym że na tych tweeterach nie ma oznaczeń plus i minus w miejscach gdzie ma być przylutowany kabelek.
Teraz nie wiem czy kabelki plusowy i minusowy które idą od zwrotnicy mogę przylutować w obojętnie który styk :|
Może ktoś wie coś na ten temat
Pozdro.

beryl 

Mój samochód:: 2x1,8 E30
Wysłany: 6 Luty 09, 19:28   

zarówno lewą stronę jak i prawą wlutuj tak samo, żeby nie były podłączone odwrotnie kabelkami. Podobno na tweeterach nie ma takiej różnicy w odwrotnym podłączeniu (fazy) jak w wooferach, w których znika bas.

SYMECEKe36coupe 

Wysłany: 7 Luty 09, 13:25   

Pojawił się kolejny problem :(
mianowicie nie wiem jak poprowadzić kabelki od tweeterów w drzwiach do zwrotnic które są nad nogami (dolna zabudowa deski rozdzielczej). jest w drzwiach jakaś wiązka kabli ale za cholere nie mogę się do niej dostać. Może ktoś już to przerabiał i wie jak poprpwadzić kable od drzwi??

beryl 

Wysłany: 10 Luty 09, 00:01   

Nie wiem jak jest w E36, ale w E30 wyciągnąłem tę gumę-harmonijkę w której idzie wiązka z budy i drzwi, przeciągnąłem sztywny drut i przewlekłem przewód. Boczek drzwi trzeba zdjąć i osłonę przy nogach.

dj_drops 
Przyjaciel Klubu
Bo Mogę Wszystko

Mój samochód:: E34 530i V8
Wysłany: 10 Luty 09, 08:07   

z tego co się orientuje to tweetery to głośniki piezoelektryczne, więc w jaki sposób je zasilasz nie ma znaczenia, co do przeciągnięcia kabla, j.w.

beryl 

Wysłany: 10 Luty 09, 23:50   

dj_drops napisał/a:
z tego co się orientuje to tweetery to głośniki piezoelektryczne, więc w jaki sposób je zasilasz nie ma znaczenia, co do przeciągnięcia kabla, j.w.

Piezoelektryczne to te po 20 zł, które nie grają tylko syczą. Jak zapłacisz przynajmniej 100 zł to masz normalne głośniki wysokotonowe.

SYMECEKe36coupe 

Wysłany: 11 Luty 09, 13:24   

no ja mam raczej konkretniejsze głośniki , mianowicie zestaw dwódrożny infiniy reference.
Od tweeterków wychodzą jakieś dwa kabelki z jakimiś dziwnymi końcówkami , które chce usunąc i wlutować normalne kabelki bez zadnyvh koncówek zeby podpiąć pod zwrotnice

[ Dodano: 11 Luty 09, 13:29 ]
aha , postanowiłem zrobić to tak ze wykorzystam kebelki od starych tweeterów , powinny byc dobre prawda? Musze tylko odciąc wtyk który wchodził do starych tweeterów i wlutowac w nowe , no i jeszcze odciąc od kostki i wpiąć pod zwrotnice.

Odpowiedz do tematu