Mój samochód:: bmw 320 coupe
Wysłany: 23 Styczeń 09, 21:04 jak jest z anglikami?
czy orientuje sie ktos jak wyglądają sprawy papierkowe z rejestracja anglika,czy musi to zrobic warsztat z uprawnieniami na takie przeróbki,jakie potrzebne są dokumenty.nie chodzi mi tylko o bmw ale ogólnie jak to wygląda od początku do końca?
niebawem bede mogl dokladnie opisac sprawe bo kolega przywiozl z anglii nissana skyline`a i wlasnie bierze sie za jego rejestracje. oczywiscie z kierą po prawej stronie
Bedzie musial miec badania dopuszczajace do ruchu prawostronnego a takowe jest niemozliwe dostac z kiera po stronie prawej. Kolo przelozyl kiere Vauxhallu i dopiero zalatwil rejestracje no chyba ze sie cos zmienilo na dniach.
_________________ Mercedes może również dostarczać radość z jazdy
ale skyline to auto produkowane z kierownicą tylko po prawej stronie i nie ma mozliwosci przekladki (owszem jest, ale na czesciach 200sx). dlatego pisze wniosek do ministerstwa transportu o dopuszczenie do ruchu samochodu ''specjalnego'' ze wzgledu na jego unikatowosc i produkcje tylko z kierą po prawej
Co do pytania magic03la to nie musi być żaden warsztat z uprawnieniami na przeróbki,możesz to zrobić sam w garażu,jeśli potrafisz,ale późnije to autko musi przejść badanie techniczne. Niestety jest mnóstwo takich "specjalistów" że odwalają przeróbkę najtańszym kosztem,przegląd robią po znajomości płacąc diagnoście parę złociszy w łapę i później rejestrują,sprzedają auto które nie powinno wogóle się poruszać po drodze. Nie dość,że światła zostawiają z wersji angielskiej i świecą na lewy pas zamiast na prawy,lusterek nie przekładają i wtedy masz na odwrót jedno oddala,drugie przybliża,czasem nawet fotele zostawiają i np.pasażer ma elektrycznie reg.,a kierowca nie. Nie mówię już o przespawaniu ścianki przedniej,czy przełożeniu przekładni kierowniczej i hamulców(za drogo kupić oryginalne wężyki,więc coś dorobią,z czegoś dokręcą kawałek). Widziałem takie przeróbki,że tylko się rozpłakać można.
Mój samochód:: było e30 2.0i teraz jest e38 4.0i
Wiek: 26 Dołączył: 06 Maj 2007 Posty: 345 Skąd: czechowice dziedzice
Wysłany: 24 Styczeń 09, 15:10
Nie weim czy dobrze pamiętam ale kolega kiedyś interesował sie tym tematem i istniało cos takiego jak mienie przesiedleńcze...miało to działać niby na zasadzie ze jeżeli mieszkasz X lat za granicą np. GB to wracajac do kraju PL nie musisz robić przekładki ani nic i mozesz zarejestrować samochód normalnie...ale tak jak mówie nie wiem czy dobrze pamiętam i czy wogóle cos takiego istnieje!!
_________________ Siódemka jest jak kobieta, potrafi być jędzą :-)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum