Maxbimmer BMW Klub Wrocław Maxbimmer BMW Klub - Forum
Samochody BMW serii 1, serii 2, serii 3, serii 5,serii 6 serii 7 e-30 e-36 e-46 e90 x-3 x-5 z-3 z-4 i inne...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  Regulamin forumRegulamin  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumGaleria BMW  Chat

Uwaga! To stara wersja forum.
Działa w trybie tylko do odczytu.
Na nowe forum zapraszamy tutaj:
Forum BMW

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: Serwisant
20 Wrzesień 06, 23:16
Koszty wymiany??
Autor Wiadomość
Aga 

Mój samochód:: BMW 318i
Wysłany: 25 Marzec 06, 19:31   Koszty wymiany??

Muszę wymienić wszystkie oleje, pasek rozrządu, pasek klinowy, no i nie wiem co będzie ztymi tarczami... Ile tak frajda może mnie kosztować ?

Piotr 
Klubowicz
Master of users

Mój samochód:: E30 323 '84
Wysłany: 25 Marzec 06, 19:41   

oj duzo liczenia:
- olej silnik: 4 lit min. , między 70-150 zeta, polecam półsyntetyk
- olej skrzynia ( mimo że prod. pisze że nie wymienia sie, radze zmienić ) 1 litr - między 20-50 zł
- olej dyfer 2 litry ( u mnie weszło tylko 1 litr :? ) j.w
- pase + rolki napinające między 250- 350 - jakieś tanie na allegro sie pojawiły
- robocizna , heheheh tego nie wie nikt
- paski klinowe sa dwa koszt 2 to jakie 40 -60

PS. a jaki ty masz silnik M10 czy M40 :?: :?: :?

Aga 

Wysłany: 25 Marzec 06, 19:52   

Piotr, Mój silnik to M40. Cholera troszkę drogo!! Ale będę musiała i tak to wszystko wymienić. Najbardziej boję się o pasek rozrządu. Odkąd mam to auto nie wymieniałam nic, prócz wiska. Tą BMW mam z Holandii. A jeżdżę nią od początku grudnia.

skasuj
[Usunięty]

Wysłany: 25 Marzec 06, 19:54   

Aga napisał/a:
Piotr, Mój silnik to M40. Cholera troszkę drogo!! Ale będę musiała i tak to wszystko wymienić. Najbardziej boję się o pasek rozrządu. Odkąd mam to auto nie wymieniałam nic, prócz wiska. Tą BMW mam z Holandii. A jeżdżę nią od początku grudnia.

To zajmij sie pierwsze co wymiana rozrzadu .

Aga 

Wysłany: 25 Marzec 06, 19:55   

Piotr, A takie tarcze i klocki hamólcowe, to drogie są??? Bo wiesz gdyby się okazało, że muszę je jednak wymienić, to chciałabym mniej więcej wiedzieć aby nie dać się wykiwać....

skasuj
[Usunięty]

Wysłany: 25 Marzec 06, 19:57   

Aga napisał/a:
Piotr, A takie tarcze i klocki hamólcowe, to drogie są??? Bo wiesz gdyby się okazało, że muszę je jednak wymienić, to chciałabym mniej więcej wiedzieć aby nie dać się wykiwać....

Niby tak wszystko wymieniasz i naprawiasz , a zadajesz dziwne pytania .

Wszystko zalezy od tego czy chcesz orginal , zamienniki sredniej klasy , zamienniki szajs .

Czesci BMW

Piotr 
Klubowicz
Master of users

Mój samochód:: E30 323 '84
Wysłany: 25 Marzec 06, 19:58   

to wszystko co wyżej to do M40 właśnie , sam mam taki,
radzę na 1 ogień rozrząd zrobić ( jak pasek walnie to mały remont silnika :evil: ) , robocizna to nie więcej niż 200 ( ja dałem 150 ) ale teraz to pewnie sam bym wymienił,
tarczami na razie się nie przejmuj,
potem olej w silniku , jak wyjmiesz bagnet to zobaczysz jaka konsystencja oleju, jak czarny i gęsty to też nie czekaj zbyt długo, bo jeszcze będziesz miała hydro popychacze i dzwigienki do wymiany,
a reszta potem, :mrgreen:

Aga 

Wysłany: 25 Marzec 06, 20:15   

oxstylE!, Wypytuję bo nie wiem jak to jest cenowo do BMW, bo jak dotąd to liczyłam się z kosztami utrzymania 123-ki a to chyba jednak nizsze koszty jak narazie okazuje się. A do BMW wolałabym to co najlepsze. Zamierzam pojeździć tym autem jak najdłużej.

Aga 

Wysłany: 25 Marzec 06, 20:19   

Piotr, Do oleju często zaglądam!!!!!!!!!!!!!!!! To przecież najważniejsza podstawa!!!!!!!!!!!! Jak na dzisiaj to jest okey. Nie dawo dolewałam półsyntetyk. Ale w tym tygodniu chcę zupełnie wymienić. Przy okazji pasek. Tu masz rację pasek to piorytet Wiem coś o tym.....

skasuj
[Usunięty]

Wysłany: 26 Marzec 06, 00:25   

Aga napisał/a:
oxstylE!, Wypytuję bo nie wiem jak to jest cenowo do BMW, bo jak dotąd to liczyłam się z kosztami utrzymania 123-ki a to chyba jednak nizsze koszty jak narazie okazuje się. A do BMW wolałabym to co najlepsze. Zamierzam pojeździć tym autem jak najdłużej.

Wiadomo , ze to co jakosciowo dobre jest i niestety drozsze .
Chociaz kazdy ma swoje podejscie na swoj sposob . Koszta niekiedy bywaja duze , no ale cos za cos . Jezeli dba sie o auto , wymienia sie wszystko kiedy trzeba auto potrafi byc naprawde wdzieczne i bez awaryjne ...

łazik 
Przyjaciel Klubu

Mój samochód:: bmw 318 m40 nigga
Wysłany: 26 Marzec 06, 09:36   

Aga napisał/a:
Piotr, Do oleju często zaglądam!!!!!!!!!!!!!!!! To przecież najważniejsza podstawa!!!!!!!!!!!! Jak na dzisiaj to jest okey. Nie dawo dolewałam półsyntetyk. Ale w tym tygodniu chcę zupełnie wymienić. Przy okazji pasek. Tu masz rację pasek to piorytet Wiem coś o tym.....

no aga niewystarczy zaglądać :wink: ja zmieniam co 10-15 tyś.chyba że w międzyczasie urwe miskę :mrgreen: to muszę wcześniej wymienić.dużo oleju ci bierze bo piszesz że dolewałaś? no i nie mieszaj oleji :wink: .a co do wymiany rozrządu to możliwe żeby to kosztowało 150-200 zeta?? :twisted: :twisted:

Mordulec 
Klubowicz
z chińskiej bajki

Mój samochód:: E30
Wysłany: 26 Marzec 06, 09:40   

łazik napisał/a:
a co do wymiany rozrządu to możliwe żeby to kosztowało 150-200 zeta?? :twisted: :twisted:

Nie jest az tak tragicznie , we wrocławiu ceny latają mniej wiecej od 90zł do 150zł
ale usługa rzecz wzgledna , wiec mozna usłyszec również 250zł :lol:

Tomek_79 

Mój samochód:: BMW 318i e36 M43
Wysłany: 26 Marzec 06, 11:50   

Mordulec napisał/a:
Nie jest az tak tragicznie , we wrocławiu ceny latają mniej wiecej od 90zł do 150zł
ale usługa rzecz wzgledna , wiec mozna usłyszec również 250zł

Mordulec ma rację, ceny są różne a sporo zależy od tego ile jest roboty i z jakim autem. Myślę, że za pasek w M40 ie powinni zawolac wiecej niż 150 zl.

A co do kosztów paska i napinaczy, to nie narzekajcie, ze drogie, bo ostatnio wymienialem pasek w seacie cordoba 1.9 tdi i najtańszy zestaw do rozrządu kosztowal 600 zl a najdrozszy 1000 (za same czesci!).

Z tym paskiem to sie aga pospiesz, bo jak sie zerwie, to spore koszty i nerwy.
Pozdr.

Mordulec 
Klubowicz
z chińskiej bajki

Mój samochód:: E30
Wysłany: 26 Marzec 06, 12:13   

No dokładnie akurat w M40 to paski lubią strzelac , pod tym wzgledem to niestety
dosc awaryjny silnik i trzeba co 40-50tys wymieniac , co do ceny to nie jest to jakas
kosmiczna kwota za 300zł masz wszystko pasek(gates) , napinacz(skf) i 2 rolki
ale za to mozna spac spokojnie po wymianie :wink:

A co do dizla to ceny sa naprawde kosmiczne jesli chodzi o rozrzad nie pamietam
teraz dokładnie ale chyba w VW T5 znajomy wymieniał rozrzad to zapłacił kolo 1300zł
za wszystko wiec to dopiero są koszta :wink:

Odpowiedz do tematu