oj duzo liczenia:
- olej silnik: 4 lit min. , między 70-150 zeta, polecam półsyntetyk
- olej skrzynia ( mimo że prod. pisze że nie wymienia sie, radze zmienić ) 1 litr - między 20-50 zł
- olej dyfer 2 litry ( u mnie weszło tylko 1 litr ) j.w
- pase + rolki napinające między 250- 350 - jakieś tanie na allegro sie pojawiły
- robocizna , heheheh tego nie wie nikt
- paski klinowe sa dwa koszt 2 to jakie 40 -60
Aga
Mój samochód:: BMW 318i
Wiek: 37 Dołączyła: 25 Mar 2006 Posty: 90 Skąd: Skarbimierz
Wysłany: 25 Marzec 06, 19:52
Piotr, Mój silnik to M40. Cholera troszkę drogo!! Ale będę musiała i tak to wszystko wymienić. Najbardziej boję się o pasek rozrządu. Odkąd mam to auto nie wymieniałam nic, prócz wiska. Tą BMW mam z Holandii. A jeżdżę nią od początku grudnia.
_________________ AGA
skasuj [Usunięty]
Wysłany: 25 Marzec 06, 19:54
Aga napisał/a:
Piotr, Mój silnik to M40. Cholera troszkę drogo!! Ale będę musiała i tak to wszystko wymienić. Najbardziej boję się o pasek rozrządu. Odkąd mam to auto nie wymieniałam nic, prócz wiska. Tą BMW mam z Holandii. A jeżdżę nią od początku grudnia.
To zajmij sie pierwsze co wymiana rozrzadu .
Aga
Wysłany: 25 Marzec 06, 19:55
Piotr, A takie tarcze i klocki hamólcowe, to drogie są??? Bo wiesz gdyby się okazało, że muszę je jednak wymienić, to chciałabym mniej więcej wiedzieć aby nie dać się wykiwać....
_________________ AGA
skasuj [Usunięty]
Wysłany: 25 Marzec 06, 19:57
Aga napisał/a:
Piotr, A takie tarcze i klocki hamólcowe, to drogie są??? Bo wiesz gdyby się okazało, że muszę je jednak wymienić, to chciałabym mniej więcej wiedzieć aby nie dać się wykiwać....
Niby tak wszystko wymieniasz i naprawiasz , a zadajesz dziwne pytania .
Wszystko zalezy od tego czy chcesz orginal , zamienniki sredniej klasy , zamienniki szajs .
to wszystko co wyżej to do M40 właśnie , sam mam taki,
radzę na 1 ogień rozrząd zrobić ( jak pasek walnie to mały remont silnika ) , robocizna to nie więcej niż 200 ( ja dałem 150 ) ale teraz to pewnie sam bym wymienił,
tarczami na razie się nie przejmuj,
potem olej w silniku , jak wyjmiesz bagnet to zobaczysz jaka konsystencja oleju, jak czarny i gęsty to też nie czekaj zbyt długo, bo jeszcze będziesz miała hydro popychacze i dzwigienki do wymiany,
a reszta potem,
Aga
Wysłany: 25 Marzec 06, 20:15
oxstylE!, Wypytuję bo nie wiem jak to jest cenowo do BMW, bo jak dotąd to liczyłam się z kosztami utrzymania 123-ki a to chyba jednak nizsze koszty jak narazie okazuje się. A do BMW wolałabym to co najlepsze. Zamierzam pojeździć tym autem jak najdłużej.
_________________ AGA
Aga
Wysłany: 25 Marzec 06, 20:19
Piotr, Do oleju często zaglądam!!!!!!!!!!!!!!!! To przecież najważniejsza podstawa!!!!!!!!!!!! Jak na dzisiaj to jest okey. Nie dawo dolewałam półsyntetyk. Ale w tym tygodniu chcę zupełnie wymienić. Przy okazji pasek. Tu masz rację pasek to piorytet Wiem coś o tym.....
_________________ AGA
skasuj [Usunięty]
Wysłany: 26 Marzec 06, 00:25
Aga napisał/a:
oxstylE!, Wypytuję bo nie wiem jak to jest cenowo do BMW, bo jak dotąd to liczyłam się z kosztami utrzymania 123-ki a to chyba jednak nizsze koszty jak narazie okazuje się. A do BMW wolałabym to co najlepsze. Zamierzam pojeździć tym autem jak najdłużej.
Wiadomo , ze to co jakosciowo dobre jest i niestety drozsze .
Chociaz kazdy ma swoje podejscie na swoj sposob . Koszta niekiedy bywaja duze , no ale cos za cos . Jezeli dba sie o auto , wymienia sie wszystko kiedy trzeba auto potrafi byc naprawde wdzieczne i bez awaryjne ...
Piotr, Do oleju często zaglądam!!!!!!!!!!!!!!!! To przecież najważniejsza podstawa!!!!!!!!!!!! Jak na dzisiaj to jest okey. Nie dawo dolewałam półsyntetyk. Ale w tym tygodniu chcę zupełnie wymienić. Przy okazji pasek. Tu masz rację pasek to piorytet Wiem coś o tym.....
no aga niewystarczy zaglądać ja zmieniam co 10-15 tyś.chyba że w międzyczasie urwe miskę to muszę wcześniej wymienić.dużo oleju ci bierze bo piszesz że dolewałaś? no i nie mieszaj oleji .a co do wymiany rozrządu to możliwe żeby to kosztowało 150-200 zeta??
Nie jest az tak tragicznie , we wrocławiu ceny latają mniej wiecej od 90zł do 150zł
ale usługa rzecz wzgledna , wiec mozna usłyszec również 250zł
Mordulec ma rację, ceny są różne a sporo zależy od tego ile jest roboty i z jakim autem. Myślę, że za pasek w M40 ie powinni zawolac wiecej niż 150 zl.
A co do kosztów paska i napinaczy, to nie narzekajcie, ze drogie, bo ostatnio wymienialem pasek w seacie cordoba 1.9 tdi i najtańszy zestaw do rozrządu kosztowal 600 zl a najdrozszy 1000 (za same czesci!).
Z tym paskiem to sie aga pospiesz, bo jak sie zerwie, to spore koszty i nerwy.
Pozdr.
No dokładnie akurat w M40 to paski lubią strzelac , pod tym wzgledem to niestety
dosc awaryjny silnik i trzeba co 40-50tys wymieniac , co do ceny to nie jest to jakas
kosmiczna kwota za 300zł masz wszystko pasek(gates) , napinacz(skf) i 2 rolki
ale za to mozna spac spokojnie po wymianie
A co do dizla to ceny sa naprawde kosmiczne jesli chodzi o rozrzad nie pamietam
teraz dokładnie ale chyba w VW T5 znajomy wymieniał rozrzad to zapłacił kolo 1300zł
za wszystko wiec to dopiero są koszta
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum