Mój samochód:: opel corsa c 1.0/ ford ka 1.3 / 320d touring
Wiek: 22 Dołączył: 27 Sty 2007 Posty: 195 Skąd: malopolska
Wysłany: 4 Wrzesień 09, 15:20 podatki od sprzedaży samochodu osobowego
witam, mam pewien kłopot związany z opodatkowaniem pojazdu. 2 tygodnie temu kupiłem samochod terenowy który zupelnie mi nie odpowiada. do tej pory zawsze jezdzilem roznymi modelami bmw, niejako przyzwyczaiłem sie do tego ze samochodem mozna wchodzic w zakrety dosc szybko przy tym jest w miare wygodne i dobrze wyposazone a terenówka jest abslutnym przeciwienstwem auta ktore jest wygodne i dobrze sie prowadzi szczególnie starsza - ale nie o tym.
w związku z tym postanowiłem niezwłocznie sprzedać ten samochód.
i tutaj zaczynaja sie problemy. dzwoniąc do urzędu skarbowego otrzymałem informacje iż samochod sprzedany przez osobe fizyczną przed upływem pół roku od zakupu jest opodatkowany 18% wartosci tego pojazdu. szalenie duża kwota w przypadku tego auta bardziej opłacałoby sie go przetrzymac pół roku i sprzedac np. o 10% taniej a nie blisko 20.
wydawało mi sięto irracjonalne, szukałem potwierdzenia tych informacji w internecie. tam wyczytalem że podatek płaci sie od zarobku na samochodzie a nie od jego wartosci. w przypadku straty nie płaci się nic (a wcale nie mam zamiaru na nim zarabiać).
później dowiedziałem sie że procedura wygląda inaczej dla samochodow karjowych a dla sprowadzonych którego jest sie 1 właścicielem w kraju. (ten jest krajowy).
jak naprawde jest z tymi podatkami?
_________________ Jestem za, a nawet przeciw
Ostatnio zmieniony przez bmw316i 5 Wrzesień 09, 23:08, w całości zmieniany 1 raz
dokładnie tak jeśli kwota na umowie nie przekroczy tej którą ty miałeś wpisaną w umowie nie będziesz płacił żadnego podatku musisz jedynie zapłacić podatek z tytułu zawarcia umowy cywilno prawnej który trzeba zapłacić do 14 dni od zakupu samochodu
Wysłany: 5 Wrzesień 09, 23:00
a czy to prawda ze nie mozna sprzedac wiecej niz 1 samochod na pół roku? dzis znajomy powiedzial mi ze jest pewien iz jezeli tak sie uczyni nalezy uiscic dodatkowy podatek 10% od wartosci pojazdu w US mam nadzieje ze to nie prawda
ja kupilem jakis czas temu fiata tipo za grosze. porobilem go, oplacilem skarbowke (57zł) i sprzedalem duzo drozej. mialem go 4 dni na umowie napisalem nizsza cene i nie musze nic odprowadzac, natomiast gdybym wpisal wyzsza to od roznicy cen z umowy zakupu i sprzedazy to zaplacilbym wlasnie 18% (przykladowo od 500zł byloby to 90zł)
Mój samochód:: BMW E36 CABRIO 1.8i
Wysłany: 8 Wrzesień 09, 19:04
teoretycznie jak sprzedasz wiecej niz 1 na pol roku...np. sprowadzisz oplacisz akcycze i sprzedajesz to Panstwo to widzi jakos dzialanosc zarobkowa...co do sprzedazy takich aut uwzgledniasz to w rozliczeniu PIT..ja tak zrobilem i wszystko pasuje
_________________ było E 36 320 coupe...E36 325 coupe automat, E 34 525iX, E34 525td, E36 CABRIO.....szukam dobrego BMW 3er
napewno można sprzedać więcej niż jeden samochód na pół roku kwestia właśnie tego aby w każdym przypadku kiedy zarobi się na takim pojezdzie uiścic podatek od różnicy cen raz na jakiś czas możesz sprzedać autko na nim nie zarabiając i urząd skarbowy się nie przyczepi
Można kilka samochodów kupic na siebie, musisz tylko opłacic skarbówke 2% i wypełnic PPC1, jesli kwota jest większa niz 1000zł (do 1000zł sie nie płaci), podatek 20% płacisz od róznicy kwot na umowach jak kupiłes i ja sprzedałeś.
Wysłany: 6 Październik 09, 10:10
teraz mam podobny kłopot, tylko z małą różnicą. kupiłem corse po nauce jazdy na handel, kupując ją od firmy nie płacę podatku od wzbogacenia 2%. (faktura) czy sprzedając ten samochod przed upływem pół roku tez musze zaplacic podatek??
Jeśli kupiłes corse np za 10 000zł, a sprzedaz za 12 000zł to płacisz 22% od kwoty 2 000zł.
Chyba że na umowach dwóch bedzie ta sama kwota- to nic nie płacisz.
Kupiłeś całą 10 000, rozwaliłeś i sprzedajesz za np 8 000- to tez nic nie płacisz
[ Dodano: 6 Październik 09, 10:42 ]
bmw316i napisał/a:
kupiłem corse po nauce jazdy
Tak z ciekawości zarejestrowana jest jako pojazd specjalny/uniwersalny czy zwykła osobówka, a może jest wpis w karcie pojazdu lu dow. rejestracyjnym?
No i przebieg też tysięcy tam pełno lata- podaj rok i przebieg )orginał jak kupiłeś) tak ciekawośc mnie męczy.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum