Maxbimmer BMW Klub Wrocław Maxbimmer BMW Klub - Forum
Samochody BMW serii 1, serii 2, serii 3, serii 5,serii 6 serii 7 e-30 e-36 e-46 e90 x-3 x-5 z-3 z-4 i inne...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  Regulamin forumRegulamin  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumGaleria BMW  Chat

Uwaga! To stara wersja forum.
Działa w trybie tylko do odczytu.
Na nowe forum zapraszamy tutaj:
Forum BMW

Poprzedni temat :: Następny temat
das eksperiment
Autor Wiadomość
SataN 
dark side

Mój samochód:: E36 M52B28
Wysłany: 1 Październik 08, 16:02   das eksperiment

Co myślicie o wrzuceniu do standardowego silnika m52b28 mocniejszych wtrysków i lekkiej modyfikacji mapy ? ;) pompa ma wystarczającą moc co by to spokojnie pociągnąć, bo ma dokładnie 3,5 bara (minimum wymagane do prawidłowej pracy to 2,5 czyli ma 1 bar w zapasie jeszcze).

Potrzebujesz ulotki ? Katalogu? Strony www ? Wizytówki ? - Pisz śmiało na priv lub GG.

Mordulec 
Klubowicz
z chińskiej bajki

Mój samochód:: E30
Wysłany: 1 Październik 08, 16:23   

Nie wiem co dadzą te nowe wtryski ale nie liczyłbym na jakies cuda ze nagle uzyskasz
250KM.

Widze ze juz ktorys temat zakładasz z rzedu dotyczacy zwiekszenia mocy w e36
moim zdaniem wyjscia masz 2 albo swap na sporo mocniejszy silnik M3 / M5 albo jakis
V8 3.0 / 4.0 lub tez zastanow sie nad kompresorem (wiem ze gazu nie masz w aucie)
przyrost mocy naprawde konkretny dla przykładu na tunigowisku była e30 320i
zrobiona w kompresorze i ....... poprostu kosmos z 129KM zrobili 220KM przy
doładowaniu chyba 0,3 bara .... a dzwiek zaworu upustowego to poezja dla ucha
Rozmawialismy z włascicielem i jesli dobrze pamietam to koszt całosci chyba był w
okolicach 8tys ale mysle ze było warto cos takiego zrobic :wink:

Jak cos to tu jest link do opisu tego projektu :
http://www.44tuning.pl/tu...hip-tuning.html

Mysle ze w przypadku 328i przyrost na luzie bedzie do 280KM bez wiekszego wysilania
silnika :wink:
Ostatnio zmieniony przez Mordulec 1 Październik 08, 16:24, w całości zmieniany 1 raz  

SataN 
dark side

Wysłany: 1 Październik 08, 20:44   

turbina... to już spora ingerencja a ja jakoś nie do końca lubię uturbione auta ;) zdecydowanie bardziej przypadły mi do gustu takie zwykłe wolnossące, więc z dwojga... chyba wolę się zdecydować na M3 ;) choć z drugiej strony trwałość silników M3 jest zdecydowanie mniejsza niż choćby 2.8 z turbiną... między bogiem a prawdą w m3 standardowo cieknie olej spod uszczelki głowicy w okolicach 100 tys km, więc kłania się wymiana uszczelki i poprawa wady fabrycznej standardowej uszczelki, przy tej okazji wypadałoby wymienić już pierścienie i sprawdzić stan reszty silnika... bo przy 200-250 tys km robi się niewesoło i przy ostrej jeździe te silniki potrafią już dokończyć swojego żywota i nadają się tylko do kapitali... biorąc pod uwagę przebiegi jakie robię rocznie - 35-50 tys km, to bez takiego remonciku długo się M3 nie nacieszę

a temat m3 wałkuję już od mniej więcej 3 miechów i już nawet nie sam... więc zebraliśmy w cholerę informacji o tym znajduchu, jego wadach i trwałości ;)

przy M5.... troszkę za dużo roboty i kosztów, e36 nie jest już tego warte...
za to wbiłeś mi kolec w... powiedzmy oko ;) tą turbiną... 8 tys pln to już nie jest tak potworny koszt i mniej więcej wychodzi na jedno... czy to m3 czy turbina

pytanie tylko czy ktoś w auto-chipie się tego podejmie, bo nie specjalnie mi się uśmiecha oddawać auto do opola ;) o ile do chipa mam zaufanie w 100% co u mnie to rzadkość, o tyle tamtej firmy specjalnie nie znam, za to znam kilka przygód tuningowych po których auto nie nadawało się specjalnie do niczego konkretnego poza wymianą silnika i kilku innych :/

p.s. napisałem do nich maila, zobaczymy co powiedzą ciekawego ;)

Potrzebujesz ulotki ? Katalogu? Strony www ? Wizytówki ? - Pisz śmiało na priv lub GG.
Ostatnio zmieniony przez SataN 1 Październik 08, 20:51, w całości zmieniany 1 raz  

Mordulec 
Klubowicz
z chińskiej bajki

Wysłany: 1 Październik 08, 21:15   

Cytat:
turbina... to już spora ingerencja a ja jakoś nie do końca lubię uturbione auta

To nie jest turbina tylko kompresor z dosc niskim doładowaniem ale dobrze wystrojony
w Twoim przypadku pozwoli uzyskac spokojnie 280KM jednoczesnie nie skracajac
zywotnosci silnika :wink:

SataN 
dark side

Wysłany: 1 Październik 08, 21:23   

Mordulec napisał/a:
Cytat:
turbina... to już spora ingerencja a ja jakoś nie do końca lubię uturbione auta

To nie jest turbina tylko kompresor z dosc niskim doładowaniem ale dobrze wystrojony
w Twoim przypadku pozwoli uzyskac spokojnie 280KM jednoczesnie nie skracajac
zywotnosci silnika :wink:

a to zmienia postać rzeczy ;) nie doczytałem... jak zwykle ;)

w tym przypadku boję się tylko jednego.... jak coś pierdyknie z elektroniką, to ciekaw jestem co z całym softem i czy w razie problemów nie będę musiał do opola poginać i czy sprzęt diagnostyczny fabryczny poradzi sobie z takim wynalazkiem

kaspri84 
Klubowicz

Mój samochód:: bmw E32 AC.S
Wysłany: 2 Październik 08, 02:19   

jak chcesz profesjonalnie uturbic swoją zabawke to puscilem juz temat w tuningu o znajomych co profesjonalnie i naprawde fachowo bawiąsie w takie mody. za naprawde bardzo niskie pieniądze. znajdz,zadzwon i pomysl bo naprawde warto a twoja niunia zyska naprawde sporo.goscie to profesjonalisci a ze do piero startują na tym rnku to fuszery napewno nieodwalą.
Sam dopiero sie od dna odbijam i napewno swojego AC.Sa im zostawie. Chce miec jedno z niewielu uturbionych e32 w kraju i wlasnie w.wymienieni zadbają o to by nawet m3 mialy problem z starą ,poczciwą siudemą :P

Ostatnio mialem zaszczyt na ul.Armii Krajowej z M3(taka czarna) :?
hmmm,wystartowalismy spokojnie,jak zobaczylem ze dziobem mnie dochodzi to wcislem gaz w podloge,jak ona zobaczyla ze sie nie daje to chyba tez w buta dala bo jeszcze dwuja jakos szla ale wrzucając trojke na pelnym gazie juz wąchalem cztery litery :cry: a autka wcale wolnego nie mam!!!!!!!!!!!!! Ale spokojnie,do czasu <bmw_3> :twisted: :twisted: :twisted: :twisted: :twisted:
8)

SataN 
dark side

Wysłany: 2 Październik 08, 10:51   

turbo nie... ale kompresor bardziej by mi pasował ;) turbin unikam jak ognia, mam talent do ich psucia ;)

woz 
Klubowicz
sweet sound of V8

Mój samochód:: e34 530 Touring
Wysłany: 2 Październik 08, 21:23   

A takie proste zabawki typu kolektory ssacy, koelktor m50, przeprogramowanie map nie starczy? Jelsi chcialbys zobaczyc jak 328 sie zbiera z takimi bajerami to spokojnie mozemy sie jakos spyknac we Wrocku.

[ Dodano: 2 Październik 08, 21:23 ]
przepraszam, kolektor wydechowy mialem napisac... :)

SataN 
dark side

Wysłany: 3 Październik 08, 09:29   

woz napisał/a:
A takie proste zabawki typu kolektory ssacy, koelktor m50, przeprogramowanie map nie starczy? Jelsi chcialbys zobaczyc jak 328 sie zbiera z takimi bajerami to spokojnie mozemy sie jakos spyknac we Wrocku.

spoko, zrobilibyśmy jakiegoś sprinta na maślicach, w końcu będę miał jakiś punkt odniesienia innego 328i po lekkich modach :)

Enzo 
335i E30 D-Project

Mój samochód:: 335i
Wysłany: 3 Październik 08, 12:51   

Duzy przyrost moze dac kolektor ssacy dbilas oczywiscie z mapa. :)

woz 
Klubowicz
sweet sound of V8

Wysłany: 4 Październik 08, 00:00   

SataN napisał/a:
woz napisał/a:

spoko, zrobilibyśmy jakiegoś sprinta na maślicach, w końcu będę miał jakiś punkt odniesienia innego 328i po lekkich modach :)

Ja rowniez bylbym ciekaw :)

Tylko pamietaj, ze ja jezdze na 18 calowych walcach, no i tutaj juz jestes do przodu :)

Mordulec 
Klubowicz
z chińskiej bajki

Wysłany: 4 Październik 08, 00:08   

woz napisał/a:
SataN napisał/a:
woz napisał/a:

Tylko pamietaj, ze ja jezdze na 18 calowych walcach, no i tutaj juz jestes do przodu :)

Hehe to dajcie wczesniej znac kiedy bedziecie sie scigac bo bym pokibicował :lol:

woz 
Klubowicz
sweet sound of V8

Wysłany: 4 Październik 08, 01:04   

Mordulec napisał/a:
woz napisał/a:
SataN napisał/a:
woz napisał/a:

Hehe to dajcie wczesniej znac kiedy bedziecie sie scigac bo bym pokibicował :lol:

A tam pokibicowal. Dolaczyl raczej :) :twisted:

Horban 

Mój samochód:: e36 328
Wysłany: 29 Listopad 08, 00:14   

Woz ja też chętnie bym sprawdził swoje 2.8 może się jakoś ustawimy razem z SataN-em ??
Ostatnio zmieniony przez Horban 29 Listopad 08, 00:14, w całości zmieniany 1 raz  

woz 
Klubowicz
sweet sound of V8

Wysłany: 30 Listopad 08, 18:42   

Pomysl dobry :) Dajcie znac jakie dni i godziny Wam by pasowaly i cos wykombinujemy :twisted:

Horban 

Mój samochód:: e36 328
Wysłany: 30 Listopad 08, 20:56   

Ja jestem we Wrocławiu do środy i każda pora mi pasuje dobrze chyba żeby było sucho.
Woz a jak u Ciebie z czasem?

Odpowiedz do tematu