Mój samochód:: BMW e34 525i M50B25
Wysłany: 7 Marzec 08, 21:59
Arkadio.. dobra to byla tylko moja opinia.. jezeli wiesz lepiej to zapraszam
wypluje tzn flaczki po jakims czasie znikna.. kat jest pierwszym filtrem od silnika.. a jak sie go wyeliminuje to srodkowy dostaje po tyleczku..
Ja rozmawialem z mechanikami i czytalem.. i wiem ze mozna ustawic zakres wspomagania zasysania paliwa przez strumiennice przez odpowiednia odleglosc strumiennicy od silnika.. chociaz z tego co wiem to na wysokich jest lepszy efekt i zazwyczaj auto jest mniej elastyczne ale ma power na okreslonych (wysokich nie niskich) obrotach ale masz racje do Ciebie napewno mi daleko
Pozdrawiam
ps. Aha co do tego wstawiania za tlumik srodkowy to chodzilo mi o amatorskie wstawianie strumiennicy.. nie profesjonalne
_________________ We stand strong for what we beleive in... We ride together, we die together...
Ostatnio zmieniony przez Giera 7 Marzec 08, 22:04, w całości zmieniany 1 raz
tak czytam panowie i powiem tyle; nie myslałem że tak może być, ale po tym jak zrobiłem swap z 1.8 na 2.0 jeżdziłem ze 2 tygodnie z katalizatorem i powiem szczerze że bardzo mi smierdział siarką jak go mocno rozgrzałem. wyciąłem kata i zastąpiłem go tłumikem. no i klops. auto straciło moc! nie wiem jakim cudem, ale tak właśnie sie stało. koles który mi to robił muwi że to normalka, no ale jak teraz jeżdzić,jak czuje że to auto siły nie ma?
Wysłany: 14 Marzec 08, 19:02
a wstawil ci rure o takiej samej srednicy? jak chcialbys podniesc moc to musialbys zmienic teraz filtr na sportowy.. samo zwiekszenie przelotu spalin nic nie da.. ale to tylko moje zdanie
_________________ We stand strong for what we beleive in... We ride together, we die together...
założyłem stożek no i teraz musze coś wymyslic zeby doprowadzic do niego zimne powietrze i odizolowac go od silnika bo jak sie auto rozgrzeje to już wogóle jest lipa!
tak czytam panowie i powiem tyle; nie myslałem że tak może być, ale po tym jak zrobiłem swap z 1.8 na 2.0 jeżdziłem ze 2 tygodnie z katalizatorem i powiem szczerze że bardzo mi smierdział siarką jak go mocno rozgrzałem. wyciąłem kata i zastąpiłem go tłumikem. no i klops. auto straciło moc! nie wiem jakim cudem, ale tak właśnie sie stało. koles który mi to robił muwi że to normalka, no ale jak teraz jeżdzić,jak czuje że to auto siły nie ma?
ano masz babo placek... zadzwoń do d&w i sprawdź czy mają coś dedykowanego... w sensie dedykowaną strumienicę do tego modelu, pewnie tania nie będzie ale muła też nie będzie.. no chyba, że masz kata, to wstaw spowrotem i po kłpocie
spaliny muszą mieć odpowiednią kompresję, za bardzo rozprężone to też nie dobrze... za mocno sprężone też... dlatego układ wydechowy to taka ważna rzecz
p.s. tylko nie wstawiaj strumienicy z allegro bo znowu będzie płacz i zgrzytanie zębiszczami, jak do tego będzie wybitnie lipna i wydmucha ci uszczelkę spod głowicy (a istnieje takie ryzyko, że tania lipa będzie cofać spaliny do silnika i robić w nim powoli ale skutecznie sajgon przez wytwarzanie zbyt dużego ciśnienia), to dopiero będziesz wniebowzięty
_________________ ...::: devil inside :::...
Potrzebujesz ulotki ? Katalogu? Strony www ? Wizytówki ? - Pisz śmiało na priv lub GG.
Wysłany: 21 Marzec 08, 01:34
SataN, a co myslisz o wstawianiu rurek? a strumiennica z tego co wiem chyba dziala w ten sposob ze cofa spaliny do silnika tworzy podcisnienie i zasysa dzieki temu paliwo szybciej..
SataN, a co myslisz o wstawianiu rurek? a strumiennica z tego co wiem chyba dziala w ten sposob ze cofa spaliny do silnika tworzy podcisnienie i zasysa dzieki temu paliwo szybciej..
odpowiednia dedykowana strumienica nie... ale kosztuje nie mało Co do rurek.... to najprostsza metoda co by nic specjalnie nie popsuć.
Generalnie jestem zdania, że lepiej założyć kata, nawet uniwersalnego czy sportowego, to nie jest olbrzymi koszt, niż kombinować a jak chcesz strumienicę, albo coś zamiast kata, to zainwestuj w porządny markowy dedykowany sprzęt i śpij spokojnie zamiast martwić się, że ci uszczelkę spod garów wydyma bokiem albo przegrzeje cuś.
Strumienica ma tylko jedną wadę do seryjnego wydechu mało się nadaje... już testowałem w jednym autku... i efekt był taki, że spaliny które chłodzi bądź co bądź kat nie było chłodzone, wpadały do tłumika... i po pół roku go wypaliły.. z tym, że poza głośniejszym dźwiękiem nic się nie działo. Wcześniej miałem sportowy tłumik końcowy, ale po założeniu strumienicy w środku był już taki hałas i drgania, że radziecki czołg chodził ciszej.... tłumik sobie leży w garażu do dziś
Potem wymieniłem strumienicę na dedykowaną, tłumik też... było cacy.
[ Dodano: 22 Marzec 08, 12:16 ]
zenon napisał/a:
ja słyszałem że strumienica nadaje spaliną ruch wirowy dzienki czemu szybciej opuszczają układ wydechowy
prawidłowa strumienica i prawidłowo założona tak, jak ktoś coś zdupcy, to może cofać spaliny do silnika, powodować kompresję HUHUHU i wydymać uszczelkę, albo coś przegrzać i generalnie moc nie wzrośnie tylko spadnie, z kolei zbyt rozprężone spaliny też osłabią auto, a zbyt sprężone mogą się cofać albo rozwalić tłumik końcowy jeśli nie jest przelotowy
eee... po wcześniejszych doświadczeniach z wydechami i strumienicami to ja wolę albo seryjne, albo dedykowane
bądź co bądź bmw szajsu nie robi i nawet seryjny jest z górnej półki
_________________ ...::: devil inside :::...
Potrzebujesz ulotki ? Katalogu? Strony www ? Wizytówki ? - Pisz śmiało na priv lub GG.
kurcze teraz to już sam nie wiem co z tym zrobic. u mnie jest wspawany zamiast kata tłumik przelotowy o mniejszej średnicy. zastanawiam sie czy nie wyjąć instalacji gazowej bo to znów ogranicza dolot i może w tym jest feler...
kurcze teraz to już sam nie wiem co z tym zrobic. u mnie jest wspawany zamiast kata tłumik przelotowy o mniejszej średnicy. zastanawiam sie czy nie wyjąć instalacji gazowej bo to znów ogranicza dolot i może w tym jest feler...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum