Maxbimmer BMW Klub Wrocław Maxbimmer BMW Klub - Forum
Samochody BMW serii 1, serii 2, serii 3, serii 5,serii 6 serii 7 e-30 e-36 e-46 e90 x-3 x-5 z-3 z-4 i inne...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  Regulamin forumRegulamin  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumGaleria BMW  Chat

Uwaga! To stara wersja forum.
Działa w trybie tylko do odczytu.
Na nowe forum zapraszamy tutaj:
Forum BMW

Poprzedni temat :: Następny temat
swap e36 328 problem
Autor Wiadomość
ralfsc 

Mój samochód:: e36 3??
Wysłany: 29 Październik 08, 23:22   swap e36 328 problem

Wiatm
jestem w trakcie wykonywania swapa mojej ukochanje e36wkladam m52 328 problem polega na tym że wszystko już wrzucone instalacja przerobiona i autko odpala jeździ ale tylko w trybie awaryjnym :evil: bo konczy sie krecic przy 5-5,5tys obrotow.
problem polega na tym że jak podlącze przeplywke auto gasnie kupielm druga uzywke i znowu to samo. pytanie czy ktos przerabial taki temat ?? :roll:

E34-Patryk 
Klubowicz

Mój samochód:: Było E34, E36 2.0i,jest 2.5TDI A6
Wysłany: 30 Październik 08, 08:46   

Ja miałem podobny problem jak padła mi sonda. Zajedź na kompa i zobacz czy jakis błędy pokaże.

ralfsc 

Wysłany: 30 Październik 08, 09:28   swap

byłem ostatnio na kompie :roll: pokazała się przepływka czekam teraz na kolejną i wtedy znowu komp wyskoczył jeszcze czujnik prędkości (w liczniku) zminiłem licznik ale efekt mizerny nawet myślałem żeby konsultacje przeprowadzić z jakimś magikiem od bmw-swap no ale gdzie takiego znajde :cry:

rafal-lubin 
bokiem ale do przodu

Mój samochód:: e36, e38long
Wysłany: 30 Październik 08, 12:00   

a kolego silnik w poprzednim aucie nie latał na automacie a teraz jest na manualu???wiazka orgialna od 2.8 manual czy jakas rzeźba z gówna???

ralfsc 

Wysłany: 30 Październik 08, 21:41   swap

silnik mam razem z skrzynia i caloscia z dawcy takze nie latal na automacie co do wiazki silnika jest orginalna tyle ze z angola wiec jest wydluzona by komputerek mogl trafic na swoje europejskie miejsce, wiazka z samochodu jest z 320 ale tu nie ma duzych roznic takze zostala dostosowana robione wszystko u goscia co niby ma pojecie i dla niego to nie pierwszyzna :wink: i tak sie zastanawiam czy takie akcje moga byc zwiazane z przeplywka ehhh bo takie jest jego zdanie :evil: czy mam z autkiem wrocic do niego zeby wszytsko jeszcze raz sprawdził chyba że ktoś jest z okolic sosnowca i ma 328 na siemensie 5wk9 to bylbym wdzieczny za konsultacje z jego przeplywka

SataN 
dark side

Mój samochód:: E36 M52B28
Wysłany: 9 Listopad 08, 12:48   Re: swap

ralfsc napisał/a:
silnik mam razem z skrzynia i caloscia z dawcy takze nie latal na automacie co do wiazki silnika jest orginalna tyle ze z angola wiec jest wydluzona by komputerek mogl trafic na swoje europejskie miejsce, wiazka z samochodu jest z 320 ale tu nie ma duzych roznic takze zostala dostosowana robione wszystko u goscia co niby ma pojecie i dla niego to nie pierwszyzna :wink: i tak sie zastanawiam czy takie akcje moga byc zwiazane z przeplywka ehhh bo takie jest jego zdanie :evil: czy mam z autkiem wrocic do niego zeby wszytsko jeszcze raz sprawdził chyba że ktoś jest z okolic sosnowca i ma 328 na siemensie 5wk9 to bylbym wdzieczny za konsultacje z jego przeplywka

czy jest tam kontrola trakcji ?

czy wymieniałeś również wydech z OBIEMA sondami lambda ?

p.s. błąd przepływki, nawet jej całkowite odpięcie (nawet gdy silnik pracuje) nie powinno go zdusić i nie powinno włączać trybu awaryjnego

jest jeszcze jeden sposób, żeby sprawdzić czy to na pewno przepływka

1- zgaś silnik, wyciągnij kluczyk ;)
2- odepnij przepływkę
3- zapal - błędu nie powinno być, powinien jedynie źle dawkować paliwo (czytaj będzie działać jak super power chip z allegro oszukujący przepływkę), jedyny tego efekt będzie taki, że będzie ci się wydawało, że auto jest mocniejsze

jeśli nadal będzie chodził w trybie awaryjnym - TO NIE PRZEPŁYWKA!

u mnie z odpiętą chodzi jak gdyby nigdy nic, jeśli odepniesz ją na zgaszonym silniku i zapalisz potem, nie wywala błędu

u mnie tryb awaryjny powodowały problemy z ABS/ASC do końca nie wiem które temu winne było, ale wszystko wskazuje na czujnik abs w prawym przednim kole, po jego wymianie wróciło do normy

Potrzebujesz ulotki ? Katalogu? Strony www ? Wizytówki ? - Pisz śmiało na priv lub GG.
Ostatnio zmieniony przez SataN 9 Listopad 08, 12:52, w całości zmieniany 1 raz  

ralfsc 

Wysłany: 9 Listopad 08, 14:41   swap

co do calosci... :evil:
asc nie ma, z wydechu jest zalozony tylko kolektor od 328 ale żeby nie gdybać autko jedzie w poniedziałek na kompa może coś się wyklaruje. Takze w poniedzialek bede kontynuował temat mając już jakieś konkrety. 8)

Horban 

Mój samochód:: e36 328
Wysłany: 25 Listopad 08, 14:36   

Ja ma u siebie m52b28 i dobrą przpływkę jak chcesz możemy podmienić i sprawdzić.

ralfsc 

Wysłany: 27 Listopad 08, 09:40   swap

autko odebrałem od elektronika i wkreca sie juz do samego konca wiec jest super, ale zeby nie bylo zbyt pieknie teraz potrafi zgasnac na wolnych obrotach np:. przy dojezdzaniu do swiatel gdy juz wcisne sprzeglo zatrzymujac autko potrafi zgasnac :evil: podobno czujnik predkosci wychodzi na kompie wiec prawdopodobnie musze zmienic zegary na 2.8 bo w moich z 2.0 czujnik niby jest analogowy wiec chyba bede musial kupic zegary i wyeliminowac ta mozliwosc ehhh

rafal-lubin 
bokiem ale do przodu

Wysłany: 27 Listopad 08, 10:03   

jezeli bylo 320 to zegary beda latac normalnie...a jak juz jestes uparty to wyciagnij cegary i zobacz czy nadal bedzie gasl...dla mnie jakas bzdura...co zegary w e36 maja do pracy silnika!!!pisss

ralfsc 

Wysłany: 27 Listopad 08, 13:42   swap

moim zdaniem niby tez ale... komp podobno pokazuje czujnik predkosci ktory wlasnie jest w zegarach. ehhh ale chce cale autko przejzec i wyeliminowac wszystkie inne rzeczy jezeli takie zaistnieja

rafal-lubin 
bokiem ale do przodu

Wysłany: 27 Listopad 08, 21:01   

nie ma takie mozliwosci zeby auto gaslo przez czujnik predkosci...to jakas kpina

Overrun 

Mój samochód:: E36 320i
Wysłany: 23 Listopad 09, 21:02   

odgrzewam kotleta

jestem mocno zainteresowany swapem z M50B20(Vanos) na M52B28 i chciałbym uniknąć wszelkich niespodziewajek.
Dlatego też proszę napiszcie co może mnie spotkać w trakcie zamiany?

Odpowiedz do tematu