mam pytanie wlasnie wczoraj tez znalazele xenony do e36 cena 320zł wydawalo mi sie to zaskakujaco tanio, czy nie ma problemu z montazem i czy te żarniki bez problemu mieszcza sie w reflektory bo dosyc dlugie sa i napewno dłuższe od moich H1.
zobaczcie ta aukcje i pomozcie... czy podpasuja do mnie ???
Kosa znaczy sie HID'Y to taki komplet jak tu dalem link??? bo wstyd sie przyznac nie wieim co to znaczy. a i jeszcze jedno... gadalem z bratem i mowi ze te "xenony" co podalem linki ze to kicha jest, bo nie powinny byc montowane ze wzgl. na to ze moje auto nie ma spryskiwaczy na lampy :/ ... czy mozna miec przez to jakies problemy??? chodzi mi tu dokladnie o przeglad ?? hm?
U mnie w e36 tez jest malo miejsca (szczegolnie, ze silnik 2.8) ale przetwornice weszly bez wiekszego problemu. Ja akurat zaplacilem za montaz stowke, bo nie mialem ani dostepu do garazu ani za bardzo pojecia o tym jak to zrobic. Tez nie mam spryskiwaczy na lampy przednie ale jezdze i nie swiece ludziom po oczach.
Ja kupilem w D&W we Wroclawiu. Za komplet zaplacilem cos w okolicach 400zl. Dobra rzecz jest to, ze w razie jakis problemow, to gwarancja 24 miechy i na podstawie paragonu od razu ci albo naprawiaja albo montuja nowy komplet. To akurat sprawdzone. Ojciec zamontowal u nich tez do siebie do meska. Cos bylo z jedna przetwornica. Zajechalem, sprawdzili i od razu wymienili na nowa. Trwalo to gora kwadrans..
"zestawy nie powinny byc montowane ze wzgl. na to ze moje auto nie ma spryskiwaczy na lampy i reflektory nie sa samopoziomujace:/ ... czy mozna miec przez to jakies problemy??? chodzi mi tu dokladnie o przeglad policje itp?? hm? "
jest chyba tak ze przepis o spryskiwaczach i systemie samopoziomujacym dotyczy auto z fabrycznie montowanymi xenonami, nie ma mowy o "usprawnieniu" świateł na własną rękę, oczywsice musza byc tylko dobrze ustawione , nie oslepiajac innych
ja wiadomo lex retro non agit, wiec przepisu nie stosuje sie do naszych autek wyprodukowanych 10-20 lat temu
nie spotkalem sie z kims ktoby mial problemy przez xenonki
Mój samochód:: BMW e-46 330d 213 KM/467 Nm MPakiet 2000 r.
Wiek: 35 Dołączył: 29 Mar 2008 Posty: 934 Skąd: Polkowice / Oława
Wysłany: 3 Grudzień 08, 08:56
wojtas_DDZ napisał/a:
kosa patrzyłem na te 8000K bardzo mi sie podobaja ale to juz niebieskie swiatlo pozdr
Słyszałem opinie,że od 8000K w górę barwa światła jest niebieskawa ale w nocy a szczególnie podczas deszczu znacznie pogarsza sie widoczność.Ja miałem wcześniej 4200 świeciły na żółto,od maja śmigam na 6000K i jestem bardzo zadowolony.Światło białe,widoczność w nocy rewelacja.Pozdro
Mój samochód:: BMW E36 318is coupe
Wiek: 28 Dołączył: 05 Sty 2008 Posty: 267 Skąd: okol.Oświęcimia
Wysłany: 3 Grudzień 08, 22:21
Odnosnie odpowiedzi KOSY. Ostatnio cos mi sie obilo o uszy ze ten przepis o ktorym pisales zmienil się i obejmuje również samochody w ktorych dokonalo sie przerobki na Ksenon,tj. chodzi o spryskiwacze jak i system samopoziomujący jest obowiązkowy.Ale nie chcial bym kogos zniechecac bo nie jestem na pewno pewien tego.Ja sam zastanawiam sie nad montazem ksenonow u siebie.Moze ktos cos tez o tym slyszal
Rybka318is, masz racje. spryskiwacze i system samopoziomujacy musi byc (wg przepisow). ja jednak tez mam w planach zalozenie ksenonow do e30 (bez zbednych pierdół). jak zabiorą dowod, to trudno, przeglad przejdzie na zaprzyjaznionej stacji diagnostycznej i jezdzic bede dalej
Ja mam u siebie xenon oryginalnie montowany do E32 + spryskiwacze reflektorów
ale zarówki maja 5000k i moim zdaniem jest to zupełnie wystarczające przynajmniej
swieci jako białe swiatło .... wszystkie wynalazki powyzej 6k to przegiecie bo swiatło
jest juz niebieskie i strasznie daje po oczach kierowcom jadącym z przeciwka , jakis
czas temu widziałem jak swiecił "ko(s)miczny zestaw z allegro gdzie zarówki miały
napisane 12k - wyszła fioletowa dyskoteka paranoja za to bym z automatu dowód
zabierał
_________________ чёрный бумер e32 V8
Ostatnio zmieniony przez Mordulec 3 Grudzień 08, 23:07, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum