Mój samochód:: BMW 318 is (E30)
Wysłany: 7 Grudzień 08, 15:31 BMW E46 320 diesel
Witam.
Przymierzam sie do zakupu e46 320d z 2000 roku. Chciałem e30 ale pojechałem ostatnio 300 km i się mocno rozczarowałem - nieuczciwość sprzedających przechodzi ludzkie pojęcie. Więc odpuściłem sobie e30 i zastanawiam się nad e46 w dieslu lub benzynce.
Orientuje się ktoś jak to się sprawuje?
Jak z jej awaryjnością?
Turbina itd. Na co można się naciąć.
Proszę o pomoc. Z góry dziękuję.
Mój samochód:: BMW e-46 330d 213 KM/467 Nm MPakiet 2000 r.
Wiek: 35 Dołączył: 29 Mar 2008 Posty: 934 Skąd: Polkowice / Oława
Wysłany: 9 Grudzień 08, 07:00
BMW to BMW,wszystkiego sam nie sprawdzisz.Proponuję byś udał się na gruntowny przegląd w serwisie lub warsztacie specjalizującym się w tej marce.E46 to nie E30,wszystko naszpikowane elektroniką więc lepiej wydać kilka stówek i być pewnym stanu auta.Bo możesz skończyć jak jeden koleżka który kupił e39 530d z 2000 roku w okazyjnej cenie 21.000.I ta jego okazja stoi cały czas u mechanika który rozkłada ręce i nie wie za co się zabrać.
Co dokładnie można sprawdzić w serwisie? Chodzi mi o rzeczy których dobry mechanik nie jest w stanie wykryć (chodzi mi oczywiście o e46 320d). I jakie mniej więcej mogą być koszty takiej ekspertyzy?
Pozdrawiam
[ Dodano: 20 Luty 09, 10:24 ]
I przy okazji może ktoś zerknąć na to auto:
http://otomoto.pl/bmw-320...s-C7603681.html
cena niska, dobre wyposażenie - aż strach się bać takiej OKAZJI:)
Mój samochód:: e36 Coupe
Wysłany: 20 Luty 09, 11:16
Miałem okazje pojeździć e46 320d i powiem, że to auto to niezły mulik jest (zresztą nie tylko moje). Ale to zależny co kto od auta oczekuje. Ja liczę na osiągi a inni na komfort i spalanie
pomyśl nad 3.0 dieslem, to już jest silnik
_________________ .:B:.:M:.:W:. było 320i | 328iA | 325 TDS | 323 TI | jest 320i
No ja niestety jeżdżę dość dużo (50-60 tyś /rocznie) i chodzi mi o w miarę tanią eksploatację. Obecnie jeżdżę Toyotą 1,6 LPG także myślę że 320d w zupełności powinno wystarczyć:))
Miałem okazje pojeździć e46 320d i powiem, że to auto to niezły mulik jest (zresztą nie tylko moje). Ale to zależny co kto od auta oczekuje. Ja liczę na osiągi a inni na komfort i spalanie
glupoty piszesz na temat 320d....masz albo zapchany zaworek lub cos z turbina....kiedy wymieniales filtr odmy?
moj ciagnie w pelnym zakresie obrotow
Ostatnio zmieniony przez Zbych 20 Luty 09, 12:02, w całości zmieniany 1 raz
Mój samochód:: e36 Coupe
Wysłany: 20 Luty 09, 12:54
Zbych napisał/a:
AWV napisał/a:
glupoty piszesz na temat 320d....masz albo zapchany zaworek lub cos z turbina....kiedy wymieniales filtr odmy?
moj ciagnie w pelnym zakresie obrotow
Piszę wg oceny jazdy autem (jak i swojej). Kupowaliśmy z kolega takie cudeńko i efektem naszych zakupów było e39 530d. Wg mnie (nas) 320d jest dość słabe (150KM) nie zaspokoiło oczekiwań. Wiadomo, że każdy patrzy wg siebie a mi się wydaje, że troszkę kucy brakuje w 320d. Ale to zależny od kupującego czego oczekuje od auta.
Więc jeszcze raz napisze to moja ocena, gdyż od auta oczekuję większego kopnięcia
ps. możliwe, że akurat te egzemplarze którymi jeździłem nie były w najlepszej formie (nie da się wszystkiego sprawdzić po przejechaniu paru km).
_________________ .:B:.:M:.:W:. było 320i | 328iA | 325 TDS | 323 TI | jest 320i
Wracając jeszcze do sprawdzania auta przed kupnem - po podpięciu pod komputer będę miał informację o częściach/podzespołach do wymiany /naprawy oraz całą historię napraw jakie były przeprowadzone w aucie (pod warunkiem że były robione w ASO a nie u Józka w garażu:) )???
Wracając jeszcze do sprawdzania auta przed kupnem - po podpięciu pod komputer będę miał informację o częściach/podzespołach do wymiany /naprawy oraz całą historię napraw jakie były przeprowadzone w aucie (pod warunkiem że były robione w ASO a nie u Józka w garażu:) )???
nie wszyscy wymieniaja w ASO drobne czesci....nawet na zachodzie czesci wymieniaja w ASO tylko jak samochod jest na gwarancji
nie wszyscy wymieniaja w ASO drobne czesci....nawet na zachodzie czesci wymieniaja w ASO tylko jak samochod jest na gwarancji
Nie tylko kolego.
W niemczech jest duzo ludzi co wszystko robia w ASO(nawet wymiane pior wycieraczek)
Niektorzy wogole nie biora pod uwage istnienia innych warsztatow i sklepow z czesciami.
Ok, czyli historię napraw wykaże tylko jak były robione w ASO, ale zawsze powinno mi pokazać części zepsute/do naprawy???? I czy takie informację dostanę tylko w ASO czy też w innym zakładzie z komputerem do diagnostyki??
Ok, czyli historię napraw wykaże tylko jak były robione w ASO, ale zawsze powinno mi pokazać części zepsute/do naprawy???? I czy takie informację dostanę tylko w ASO czy też w innym zakładzie z komputerem do diagnostyki??
troche przesadzasz....kto trzyma w domu zurzyte czesci
Zbych - nie chodziło mi że będę komuś szperał w garażu szukając wymienianych części (bo chyba tak zrozumiałeś albo po prostu piszesz posty tylko po to żeby cokolwiek napisać) tylko że po podłączeniu pod kompa będę miał informacje o stanie technicznym auta
Zbych - nie chodziło mi że będę komuś szperał w garażu szukając wymienianych części (bo chyba tak zrozumiałeś albo po prostu piszesz posty tylko po to żeby cokolwiek napisać) tylko że po podłączeniu pod kompa będę miał informacje o stanie technicznym auta
to pisz zrozumiale....a komp. oprucz bledow ci nic wiecej nie pokaze....co do stanu technicznego sa inne metody
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum