nie chodzi tylko o silnik. Strasznie mi sie spodobal sedan ostatnio. Gdybym mial u siebie sedana to pewnie bym nie ruszal, ale raczej mnie wzielo na zmiany budy. A skoro zmieniam bude to mysle, czy nie pojsc od razu w mocniejszy silnik chociaz nie ukrywam ze troche mi szkoda, bo sporo roboty poszlo w kombiaka..
Mój samochód:: e36 Coupe
Wysłany: 13 Lipiec 09, 22:43
Wygląda fajnie i silnik pewnie powala osiągami jak i dźwiękiem, ale... masz już :
- V8
- Touring`a (co jest chyba plusem)
- auto w które nie musisz wkładać kasy i czasu bo zrobiłeś je tak jak chciałeś
Po co zmieniać to co już jest dobre
_________________ .:B:.:M:.:W:. było 320i | 328iA | 325 TDS | 323 TI | jest 320i
Mój samochód:: BMW 735iA E32 1991r bez LPG
Wysłany: 14 Lipiec 09, 13:56
woz napisał/a:
Zreszta widlasta to jest to..
Mialem okazje przejechać się 540 e34 z manualna skrzynia biegów i szczerze mówiąc trochę się zawiodłem, myślałem ze skoro to V8 to moc będzie miała od samego dołu a tu nic dopiero w mocno górnym zakresie obrotów ukazała swoje prawdziwe oblicze, dlatego ja jestem zwolennikiem R6, poza tym motory V uważam za przekombinowane i mocno awaryjne
_________________ BMW 735iA E32 1991r i BMW 735iA E32 1992r bez LPG
Pozdrawiam
Mialem okazje przejechać się 540 e34 z manualna skrzynia biegów i szczerze mówiąc trochę się zawiodłem, myślałem ze skoro to V8 to moc będzie miała od samego dołu a tu nic dopiero w mocno górnym zakresie obrotów ukazała swoje prawdziwe oblicze, dlatego ja jestem zwolennikiem R6, poza tym motory V uważam za przekombinowane i mocno awaryjne
Dobry dowcip nie chce mi sie wchodzic w polemike z Tobą bo to i tak nic nie daje
dlatego wez sobie poszukaj na necie wykresów z hamowni dla R6 (M30) i V8 (M60)
i zobacz jak wygląda krzywa momentu obrotowowego dla jednego i drugiego silnika
moze jak sam zobaczysz to uwierzysz bo ja Cie nie przekonam.
A potem jeszcze przemysl sprawe czemu BMW przestawiło sie z R6tek w duzych
pojemnosciach na V8
ogolnie rzecz biorac charakterystyka silnika V jest taka, ze auto uzyskuje maksymalny momont przy nizszych obrotach niz R...
czy to jest V12, V8... czy V2 - to schodzi na drugi plan
a co do awaryjnosci - jest zadna, dobrze traktowane silniki smigaja dluzej (i bezproblemowo) jak nie jeden Diesel
No rzeczywiście Mordulec i tazunio mają rację. W jaki sposób V-ka ma później max.moment niż R? Może ta 540 w manualu nie żyła już,miała zatkane wszystko co jest możliwe, a do tego odłączone każde podciśnienie jakie jest w tym motorze. Przy 2tyś.obrotów V-ka rwie do przodu jak szalona,gdzie R-kę musisz dokręcić do 3.5tyś. Zresztą tak jak napisał Mordulec nie ma co pisać, sam musisz zobaczyć wykresy,a najlepiej przejechać się ZDROWĄ V-ką.
540 ma 400Nm, tutaj nie ma bata, ona musi chodzic juz od dolnych obrotow do konca. Mysle ze tak jak pisal E34-Patryk, ta ktora jechales predator musiala juz byc na wykonczeniu.
To tak troche suchych danych:
http://pl.wikipedia.org/wiki/BMW_M62
A tak z wlasnego doswiadczenia to juz od ok 3000obr zaczyna dosyc ciagnac, a powyzej... Niestety jestem chwilowo pozbawiony ASC i na mokrym jezdze tylko na wysokich biegach, bo powiem szczerze ze sie boje (mam tak straszne opony z tylu, ze ostatnio obrocilo mnie na rondzie gdzie praktycznie jechalem na luzie). Tu nawet na 6biegu (wlasciwie nadbiegu) zdrowo ciagnie przy niskich predkosciach.
Predator, musiales trafic na jakis zajechany egzemplarz, a co do awarynosci - wszystko ma swoja wytrzymalosc, moj ma 300000 i jezdzi na pelnym syntetyku, oleju nie bierze i ma sie calkiem dobrze jak na ten przebieg.
Wysłany: 5 Sierpień 09, 10:31
Mordulec napisał/a:
Predator napisał/a:
Dobry dowcip nie chce mi sie wchodzic w polemike z Tobą bo to i tak nic nie daje
dlatego wez sobie poszukaj na necie wykresów z hamowni dla R6 (M30) i V8 (M60)
i zobacz jak wygląda krzywa momentu obrotowowego dla jednego i drugiego silnika
moze jak sam zobaczysz to uwierzysz bo ja Cie nie przekonam.
A potem jeszcze przemysl sprawe czemu BMW przestawiło sie z R6tek w duzych
pojemnosciach na V8
Ja wykresami nie jeżdżę , opisałem swoje wrażenia z jazdy i nadal twierdze ze 4.0 z dołu nie zachwyca. Poza tym skoro "polemika" ze mną nic nie daje to po ch.. próbujesz mi znowu coś udowodnić
Pozdrawiam
Poza tym skoro "polemika" ze mną nic nie daje to po ch.. próbujesz mi znowu coś udowodnić
Bo pieprzysz głupoty
I celowo napisałem ze ja niczego nie chce Ci udowadniac , dlatego chciałem zebys sobie
sam sprawdził bo mnie i tak nie uwierzysz , zazwyczaj wyskakujesz z jakas poronioną
tezą : strzelanie do ludzi , wyprzedzanie sie ciezarówek albo jak np w tym przypadku ze
Twoje 735iA lepiej sie zbierało niz 540i no sory ale musiałbym byc chyba fanatykiem
(opla albo forda) i kompletnym ignorantem tematyki BMW zeby nad takim postem przejsc
do porzadku dziennego i uwierzyc w to co piszesz
_________________ чёрный бумер e32 V8
Ostatnio zmieniony przez Mordulec 5 Sierpień 09, 15:36, w całości zmieniany 2 razy
Wysłany: 7 Sierpień 09, 23:26
Mordulec napisał/a:
Predator napisał/a:
Poza tym skoro "polemika" ze mną nic nie daje to po ch.. próbujesz mi znowu coś udowodnić
Bo pieprzysz głupoty
I celowo napisałem ze ja niczego nie chce Ci udowadniac , dlatego chciałem zebys sobie
sam sprawdził bo mnie i tak nie uwierzysz , zazwyczaj wyskakujesz z jakas poronioną
tezą : strzelanie do ludzi , wyprzedzanie sie ciezarówek albo jak np w tym przypadku ze
Twoje 735iA lepiej sie zbierało niz 540i no sory ale musiałbym byc chyba fanatykiem
(opla albo forda) i kompletnym ignorantem tematyki BMW zeby nad takim postem przejsc
do porzadku dziennego i uwierzyc w to co piszesz
Po pierwsze napisałem ze wole R6 a nie ze jest szybsza od V8 4.0, po drugie laskę kładę na twoje racje bo każdy ma swoje a Ty nie jesteś dla mnie osobą która mogla by mi coś udowadniać, jeżeli nie odpowiadają ci moje "tezy" to ich zwyczajnie nie czytaj i nie cytuj za każdym razem jak Ci coś nie pasuje. Tak ze ja na tym kończę tą zbędną dyskusje i wszelkie kolejne z Tobą .
Pozdrawiam
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum