Mój samochód:: e36 Coupe
Wysłany: 2 Lipiec 09, 09:14
Z tego co ja wiem, trzeba mieć przynajmniej pól roku i wtedy nic się nigdzie nie zgłasza.
Sprzedawałem raz auto po upływie 3 miesięcy i zarobiłem na nim 500pln, pojechałem do skarbówki mowie babce jak sprawa wygląda a ona mi na to żebym wpisał to w PIT... i po sprawie
Ale najlepiej jak pojedziesz do skarbówki i pogadasz z kimś o tym - masz wtedy 100% pewność.
Aha wynosi on chyba ok 2% i cena jest brana z nich super książki czyli eurotax.
Nie wiem czy to nie jest tak, jak przy kupnie pojazdy (płaci się to 2% od sumy od której się wzbogaciliśmy), więc przed sprzedażą wcześniejszą niż to 6 miesięcy ten podatek płaci również sprzedający.
_________________ .:B:.:M:.:W:. było 320i | 328iA | 325 TDS | 323 TI | jest 320i
Mój samochód:: BMW E36 CABRIO 1.8i
Wysłany: 2 Lipiec 09, 10:58
....ja tak mialem z autem sprzedalem auto z oplacona akcyza na mnie po 2 miesiacach.....jeszcze wtedy nie bylo EUROTAXU ale za to musialem wpisac w PIT 13% o sumy sprzedazy.....w sumie grosze, ale jednak trzeba wpisac....wg. prawa to dzialanosc zarobkowa i tyle
_________________ było E 36 320 coupe...E36 325 coupe automat, E 34 525iX, E34 525td, E36 CABRIO.....szukam dobrego BMW 3er
wpisujesz w PIT rocznym w przychód i wtedy zapłacisz podatek 19% od dochodu
normalne płaciłbys podatek 2%
nie wiem jak jest teraz ale kiedyś chyba podatek liczony był od wartości rynkowej czyli nie ważne ile wpisałeś pani wyciągała AutoGiełde i tam szukałapodobnego auta (ja tak miałem )
zawsze możesz sprzedać jako uszkodzony, dowiedz się czy liczony jest od wartości wpisanej na umowie czy od wartości rynkowej
Mój samochód:: e36 Coupe
Wysłany: 3 Lipiec 09, 09:13
Kosa napisał/a:
dowiedz się czy liczony jest od wartości wpisanej na umowie czy od wartości rynkowej
Z własnego doświadczenia powiem tak :
Jeśli ktoś kupi malucha i wpisze na umowie cenę 6k to Pani czy Pan ze skarbówki policzy 2% z ceny na umowie, lecz jeśli kupimy Ferrari za 10k wtedy "skarbownicy" zaglądną do eurotaxu
Ogólnie powinni za każdym razem zaglądać, czy to jest na naszą korzyść czy też nie.
_________________ .:B:.:M:.:W:. było 320i | 328iA | 325 TDS | 323 TI | jest 320i
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum