Mój samochód:: BMW 7 (E38) + suprise silnika
Wiek: 32 Dołączył: 03 Maj 2006 Posty: 368 Skąd: Wrocław-Fabryczna
Wysłany: 29 Grudzień 06, 08:14 Czy mam opłacać abonament za TV i radio
W sumie temat nie tyczy się tylko mojej osoby bo każdy z Nas ma radio w aucie. Okazuje się , że ma wejść ustawa iż za radio w samochodzie należy równiez opłacać abonament.
W czasie kontroli policji , policiant będzie miał prawo sprawdzić naszą książeczkę opłat (haha) ciekawe czy mam płacić również za TV czy liczyć na niewiedze policji
Właśnie trochę to głupota z tym abonamentem.
Na co tak właściwie idzie abonament, na media publiczne, typu Polskie Radio I, II i III i TVP??
Bo jeśli tak, a takowych radyj nie słucham, tylko "komercyjne" radio maryja to czemu niby miałbym płacić??
A kolejna sprawa, jeśli zameldowany jestem u rodziców, a rodzice opłacają abonament teoretycznie za wszystkie odbiorniki w gospodarstwie domowym to co ja kolejny raz mam bulić??
Ostatnio zmieniony przez Byq 29 Grudzień 06, 15:34, w całości zmieniany 1 raz
... idąc dalej tym tropem , opłaty abonamentowe powinny dotyczyc kazdego odbiornika
radiowego , czyli : tel w komórce , tel w odtwarzaczu mp3 itp itd .... parodia
W kraju w którym rządzą takie głąby żaden kolejny durny przepis mnie nie zdziwi...
Wydaje mi się jednak że dziś płacąc za abonament rad.-telew. - w jego skład wchodzi
jedno radio samochodowe -- ale pewien nie jestem.
Ale w takim razie to ja słucham tylko muzyki z płyt ---> nie bedę płacił za coś czego nie słucham (tylko warto mieć choć jedną oryginalną płytę w aucie i hologram będzie dowodem wpłaty na konto ZAIKS'u za korzystanie z nagrań ) --- i niech mi udowodnią że słucham radia
Choć o ile dobrze pamiętam to jest zakaz kopiowania płyt w celu czerpania z tego zysków
oraz odtwarzania tych nagrań publicznie --> więc chyba samodzielnie nagrana "składanka" samochodowa nie bedzie dowodem przestępstwa gdy bedziemy jej słuchać we własnym aucie ---> ale tego też nie jestem pewien do końca...
_________________ Tylko BMW - reszta to namiastka samochodu...
Ostatnio zmieniony przez BMW_Zbyszek 2 Styczeń 07, 03:40, w całości zmieniany 1 raz
W kraju w którym rządzą takie głąby żaden kolejny durny przepis mnie nie zdziwi...
Wydaje mi się jednak że dziś płacąc za abonament rad.-telew. - w jego skład wchodzi
jedno radio samochodowe
w myśl ustawy opłata jest za posiadanie odbiornika a nie za to co sluchasz czy ogladasz
i nie ma znaczenia czy słuchasz radia czy np CD swoja droga ciekawe czy takie
podatki sa w innych krajach na zachodzie
jedno radio samochodowe -- ale pewien nie jestem.
To ja się dalej czepię.......
Aktualnie u mnie w domu są dwa auta, oba mają radia, za niedługi czas dojdzie trzecie-siostry i co wtedy??
Rodzice płacą sobie, a my z siostrą osobno??
Niestety idioci nami rządzą i program "tanie państwo" coś na to nie wygląda, no chyba żę dla rządzących, dopływ gotówki z nowych źródeł kombinują
Fragment tekstu z Tygodnika "Motor" nr 3 (2796) 15.01.2007:
"Firmy posiadające samochody służbowe zobowiązane są do płacenia abonamentu
radiowego od każdego odbiornika w samochodzie. ()
W przypadku firm roczna stawka abonamentu wynosi 62,40 zł od każdego samochodu
wyposażonego w radio ( nie ma znaczenia czy jest ono fabryczne, czy zamontowano
je później)."
"W przypadku osób fizycznych, obowiązują zupełnie inne zasady -- płacą one jeden abonament roczny niezależnie od liczby odbiorników. "
_________________ Tylko BMW - reszta to namiastka samochodu...
Ostatnio zmieniony przez BMW_Zbyszek 16 Styczeń 07, 19:07, w całości zmieniany 1 raz
Mój samochód:: BYŁO BMW E30 316i M40 Jest BMW E34 520i Turning
Wysłany: 8 Luty 07, 06:51
Witam! Mam radio w aucie ale jeszcze nigdy nie słuchałem go! Słucham tylko płyt! A pozatym nie mam nawet anteny do radia bo jakieś debilowaty ktoś mi wyrwał
_________________ Gość BMW i nic więcej!!
..Bo Facet To Musi Mieć Wał, a nie jakieś Przeguby..
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum